Inteelt bedreigt Indiase witte tijgers

07-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Vorige maand stierven veertien van deze grote katten in het Nandankanan Biologisch Park in de oostelijke kuststaat Orissa in India.

In de dierentuin van dit park loopt het grootste kweekprogramma voor witte tijgers ter wereld. De Indiase tijgers zijn met hun blauwe ogen en witte vacht met bruine strepen een topattractie in dierentuinen. Maar het park in Orissa heeft nu nog maar negentien tijgers over.

De dierentuin was gewaarschuwd voor het gevaar dat de dieren bedreigde.

Voorlopig wordt aangenomen dat de doodsoorzaak 'trypanosomiais' is, een zieke die wordt veroorzaakt door een parasiet. De ziekte werd vastgesteld in de regio waarin het park ligt en kan zich in het hele park verspreid hebben via rondzwervend vee.

Volgens deskundigen op het gebied van in het wild levende dieren, zijn de kweekprogramma’s die in de Indiase dierentuinen worden uitgevoerd, de grote boosdoener. Al dertig jaar lang wordt het aantal witte tijgers door middel van inteelt vergroot.

Op dit moment lijden te veel tijgers in de Indiase dierentuinen aan een doorgezakte rug, slechte ogen, een kromme nek en kapotte klauwen. Deskundigen wijzen met een beschuldigende vinger naar de wetenschappelijk onverantwoorde kweekprogramma's.

Af en toe duiken bij diersoorten als jachtluipaarden, luipaarden en pauwen genetisch verkleurde exemplaren en albino's op, zegt gepensioneerde brigadier Ranjit Talwar van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Deze dieren brengen veel geld op en worden zelfs vereerd. Maar het is gekkenwerk om hen daarom te onderwerpen aan wetenschappelijk onverantwoorde inteeltprogramma's, aldus de experts.

De Indische minister voor Milieu, T. R. Baalu, gaf eind juli in het parlement toe dat doorgedreven inteelt de oorzaak kan zijn van de dood van de witte tijgers. De sterfte veroorzaakte veel ophef in India.

De minister noemde het gebrek aan aandacht en het ontbreken van de nodige fondsen voor de dierentuinen als mogelijke andere oorzaken.

Het zijn echter juist de tijgerspecialisten van de overheid die de dierentuinen allang waarschuwen voor de negatieve gevolgen van inteelt.

‘Er zijn nu speciale programma's nodig om de gevolgen van de inteelt snel teniet te doen. Alleen zo kan de witte tijger overleven’, zegt één van hen, A. K. Malhotra van het Nationaal Zoölogisch Park in New Dehli.

Deskundigen pleiten voor een geleidelijk proces van 'uittelen', waarbij witte tijgers met gewone gele tijgers paren om zo meer 'heterogene' exemplaren te kweken. Deze nieuwe soort is, ondanks het feit dat het dier geel is, nog steeds drager van de minder dominante witte genen en kan gezonde witte tijgertjes op de wereld zetten.

‘Het is belangrijk dat alle dierentuinen bij dit kweekprogramma betrokken worden’, aldus Malhotra. ‘Op die manier ontstaat een grote 'voorraad' heterogene tijgers, gekweekt met nieuw bloed.’

Reacties