Inheemsen krijgen fluitje en bal in ruil voor oliedeal

06-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De overeenkomst werd in maart 2001 ondertekend door Agip Oil en zes groepen Huaorani, een inheems volk van ongeveer 2.700 indianen. In de overeenkomst staat de maatschappij proefboringen op het grondgebied van de indianen mag verrichten. Ook kan Agip Oil een boorplatform bouwen en een pijplijn aanleggen.

In ruil daarvoor kregen de indianen verscheidene producten toegezegd. In de overeenkomst staan 50 kilogram rijst en suiker, twee emmers vet, een zak zout, een scheidsrechterfluitje en twee voetballen, 15 borden, 15 kopjes en een kast met medicijnen ter waarde van 200 dollar. Elk van de zes groepen indianen zouden de spullen ontvangen.

Agip Oil heeft ook toegezegd een cursus te organiseren om in de gemeenschappen gezondheidswerkers op te leiden. Daarnaast heeft iedere groep recht op 3.500 dollar om een schooltje op te bouwen, een radio met batterij en een zonnepaneel.

In de overeenkomst staat dat Agip Oil van de overheid het recht heeft gekregen naar olie te speuren in ‘vak tien’, het 670.000 hectare grote gebied in het noordoosten van Ecuador. Dit valt binnen de erkende grenzen waar de Huaorani leven van de jacht, visvangst en landbouw.

Vak tien

Volgens Miguel Lluco, coördinator van de inheemse Pachakutik-beweging, hebben de regering en de oliemaatschappij hiermee de grondwet en conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) overtreden. In de conventie staat dat inheemse volken moeten participeren in alle beslissingen over de exploitatie van de plaatselijke grondstoffen.

De tekst vermeldt ook dat de Huaorani hun verantwoordelijkheid ‘erkennen en aanvaarden’ voor het voorkomen van ongevallen, schade aan derden en aan het milieu. ‘Op die manier schuiven de vervuilers van het Amazonewoud hun verantwoordelijkheid af op de slachtoffers van die vervuiling,’ zegt Lluco.

Blokkade

Elders in Ecuador zijn inheemse gemeenschappen niet zo meegaand als de Huaorani. In andere delen in het noordoosten van het land hebben zij actie ondernomen tegen de oliemaatschappij OCP Limited. Met het bezetten van boorputten en het blokkeren van wegen willen ze de maatschappij dwingen tien miljoen dollar te investeren in sociale programma’s in de regio.

OCP Limited heeft een pijplijn in het gebied aangelegd dat volgens de indianen ten koste gaat van het milieu en van de mensen die in de streek leven. Door de protestacties en de stillegging van tien olievelden en een raffinaderij kunnen per dag maar 38.000 vaten olie de streek verlaten, tegen 230.000 vaten normaal.

Reacties