Inheemsen hangen Columbus op aan een boom

13-10-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Op 12 oktober wordt in Latijns Amerika, Spanje, Italië en de Verenigde Staten herdacht dat Columbus op die dag in 1492 het Amerikaanse continent ontdekte. Dat heeft voor de inheemse bevolking van Noord- en Zuid-Amerika ingrijpende gevolgen gehad. Zij grijpen de dag dan ook aan om te protesteren tegen de tragedie waarop volgens hen het contact met de Europeanen is uitgelopen. In Venezuela liepen de gemoederen hoog op tijdens die jaarlijkse protesten.

Terwijl elders in Caracas betogers van de burgemeester eisten dat hij het standbeeld van Columbus omver moest 'bulldozeren', namen enkele tientallen betogers het heft alvast in eigen handen. Met touwen trokken zij het 100 jaar oude bronzen beeld van de Italiaanse ontdekkingsreiziger op de Plaza Venezuela omver.

Nadat Columbus op de grond was komen te liggen, spoten de beeldenstormers leuzen als ‘Columbus staat voor volkerenmoord’ en ‘Het verzet gaat door’ op de sokkel van het standbeeld. Vervolgens sleepten zij het beeld door de stad en hingen ze het later op aan een boom. ‘Wij hebben Columbus vermoord!’ riepen de voornamelijk indiaanse demonstranten enthousiast. De politie verrichte enkele arrestaties.

Demonstranten aanhangers Chavez

De beeldenstormers zijn aanhangers van de Venezolaanse president Hugo Chavez. Deze woonde op het moment van de ‘onttroning’ van Columbus een ceremonie bij waarin indiaanse leiders werden geëerd die tegen de kolonisten hadden gevochten.

In Venezuela wonen 25 miljoen mensen, waarvan 350.000 indianen afkomstig uit 28 verschillende stammen. Chavez is de oorspronkelijke bewoners van zijn land gunstig gezind. De president die zichzelf graag als revolutionair positioneert, doopte twee jaar geleden Columbusdag nog om in ‘Dag van het inheemse verzet’. Ook voerde hij in de grondwet gunstige maatregelen voor de inheemse bevolking door.

In buurland Colombia werd dinsdag ook geprotesteerd, maar niet vanwege Columbusdag. In verschillende steden trokken honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het beleid van president Uribe. De acties komen voort uit onvrede over het economische beleid, het aanhoudende geweld en een wetsvoorstel dat Uribe de mogelijkheid geeft om zich in 2006 herkiesbaar te stellen.

color=red>
Gie Swinnen schrijft:

Dit protest is zeker geen alleenstaand feit. Ook in Noord Amerika protesteren de indianen meer en meer dat zij verplicht zijn om columbusday te vieren en hiervoor vrijaf moeten nemen. Als je dan de uitspraak van Bush leest dat " god heeft ons dit land gegeven" moeten wij toch raar opkijken.

Dat de blanke Amerikanen het raar vinden dat de indianen zo in verzet komen moet ons niet verwonderen als je weet dat meer dan 50% van de afgestudeerde aan het middelbaar onderwijs in de VS nooit hebben gehoord wat de Europese wereld daar heeft uitgespookt ten tijde van de blanke bezetting.

De staten Portugal, Spanje, Engeland, Nederland hebben eeuwen met medewerking van de kerk ontkent dat de indianen mensen waren. Het was zowat een geciviliseerd apenras.

Bekeren tot het christendom was moeilijk omdat de spiritualiteit van de indianen zo diep zat, zo gefundeerd dat de kerk er geen vat op had.

De genocide die meer dan 400 jaar heeft geduurd heeft een veel grotere tol geëist dan de holocaust (zonder deze te willen minimaliseren). Maar zolang een volk zich blijft verschuilen achter:
Gott mit uns
God save te king
God bless You
Allah heeft het gewild
Yahweh's beloofde land

blijft de mensheid dwaasheden begaan die mensen onwaardig zijn.

Die God, Gott,Allah of Yahweh kun je niet tegenspreken en wat hij gezegd heeft, heeft nog niemand gehoord dus je kunt hem ook niet voor het mensenrechtentribunaal doen veroordelen. Toch laat Bush zich inspireren door zijn christelijke overtuiging.

Ik denk moest die historische figuur Jezus, afgezien van wat hij eigenlijk was, terug op aarde komen dan zou hij ze uit de parlementen rammelen. In de tempels komen ze toch niet meer of alleen om zichzelf te laten eren.

Wikipedia over Columbus

Reacties