Inheemsen gebaat bij daling goudprijs

09-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De aandeelhouders van de Newmont Mining Corporation, een van 's werelds grootste goudproducenten, beleven niet veel genoegen meer aan hun belegging. De goudprijs zakte in drie jaar met zo'n 14 procent.

'Het is tijd om uit de goudsector te stappen,' menen de vertegenwoordigers van inheemse groepen uit de Filipijnen, Peru en Indonesië de aandeelhouders vorige week.

Zij zeiden te hopen dat de goudprijs verder zakt en aandeelhouders hun geld in lucratievere bedrijfstakken gaan investeren.

Zij geven een goedgemeend beleggingadvies: Newmont zou rond haar goudmijnen in die drie landen ook het milieu naar de knoppen helpen en de rechten van de plaatselijke bewoners miskennen. Beide praktijken gaan op middellange termijn negatief uitwerken op de bedrijfsresultaten.

Project Underground is een Amerikaanse organisatie die de ecologische en sociale wanpraktijken van mijnbouwondernemingen aan de kaak stelt. Zij zorgde er vorige week voor dat de aandeelhoudersvergadering van Newmont in Denver werd opgeluisterd met de getuigenissen van vertegenwoordigers van Amerikaanse indianen en inheemse groepen uit Azië en Latijns-Amerika die in de buurt van Newmontmijnen wonen.

Giftige cyanide
De onderneming gebruikt op de meeste plaatsen het zwaar giftige cyanide om het gouderts te zuiveren. Newmont zou volgens Project Underground ook de onwetendheid van de omwonenden misbruiken om haar concessies tegen de laagst mogelijke prijs uit te breiden.

De onderneming zelf beweert de milieuwetten in elk land waar ze actief is te respecteren, en zich in te spannen om de ecologische gevolgen van haar activiteiten binnen de perken te houden.

Maar Chalid Muhammed, de directeur van het Indonesia Mining Advocacy Network, zegt dat de onderneming liegt dat het gedrukt staat. Newmont heeft volgens hem al duizenden tonnen giftig mijnbouwafval onbehandeld in de rivieren en de kustwateren in de omgeving van haar goudmijn op Nord-Sulawesi gestort.

Volgens Muhammed zijn er in een nabijgelegen baai hoge concentraties kwik, lood, arsenicum, koper en cadmium aangetroffen. De visbestanden zijn er dramatisch teruggelopen. Dat legt een zware hypotheek op de toekomst van de plaatselijke vissers.


Ook boeren uit de omgeving van de Peruaanse Yanacochamijn, de grootste goudmijn van Latijns Amerika, klagen dat de activiteiten van Newmont en de Peruaanse mijnbouwonderneming Condesa hun leven hebben verwoest.

Newmont heeft verzocht om in de Filipijnen in een gebied van 376.000 hectare naar goud te mogen graven. Gevreesd wordt dat komst van Newmont tot grootscheepse hervestigingen zal leiden. En milieuverontreiniging.

Reacties