Inheemsen Botswana moeten massaal wijken voor diamantbedrijven

21-08-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het lot van de Bushmen is nauw verbonden met de diamantenhandel, stelt zowel de Ecologist als de actiegroep Survival.

Al sinds 1997 verhuist de Botswaanse overheid de Gana en Gwi Bushmen naar aparte kampen. De inheemse volken woonden in het natuurpark van centraal-Kalahari, grond waar hun voorouders al duizenden jaren leefden. De verhuizing was noodzakelijk, aldus de regering, voor de ‘ontwikkeling’ van de inheemsen en het natuurbehoud van het gebied.

The Ecologist concludeert na onderzoek dat het tegenovergestelde waar is. In een voorschot op de verwachte winsten uit de diamantenmijnen lopen veel bedrijven zich nu al warm voor concessies. Die zijn sinds het vertrek van de Bushmen uit het gebied al ruimschoots toebedeeld. Een van de bedrijven is Debswana, eigendom van De Beers (‘s werelds grootste diamantenbedrijf) en de Botswaanse overheid.

'Iedereen wil toch een Cadillac'

Botswana produceerde in 2001 29 procent van ‘s werelds diamanten, wat neerkwam op een waarde van 2,3 miljard dollar. Dat is de helft van de overheidsinkomsten.

De Bushmen hebben te maken met intimidatie en bedreigingen. Het jagen wordt hen verboden. Bijna alle inheemsen leven nu in kampen waar alcohol, geweld en wanhoop heersen. Nog zo’n 100 Bushmen proberen zich staande te houden in het reservaat.

Stephen Corry, directeur van Survival, noemt de vervolging van de Bushmen een van de grootste misdaden tegen inheemse volken die er vandaag de dag plaatsvinden. Maar Botswaanse ministers stellen dat de ontwikkelingen goed zijn voor de Bushmen, omdat zij, ‘net als wij allemaal, een Cadillac willen’.

Reacties