Indonesië heeft nieuwe regering, maar nog geen rust

08-08-2001
Door: OneWorld Redactie

Megawati werd ruim twee weken geleden benoemd tot president nadat haar voorganger Wahid werd afgezet. Moeizame onderhandelingen over de bezetting van de ministersposten hebben ertoe geleid dat de nieuwe regeringsploeg nu pas bekend wordt.

Verwacht wordt dat het nieuwe kabinet snel maatregelen zal nemen om in eerste instantie de economische crisis in Indonesië aan te pakken. Die strijd hangt echter nauw samen met het inperken van de macht van de oude politiek-economische garde rond voormalig president Soeharto.

The Jakarta Post meldde woensdag dat de Indonesische politie een bedrag van 132.000 gulden beschikbaar voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de voortvluchtige Hutomo 'Tommy' Mandala Putra, zoon van ex-president Soeharto Tot dusver stond er slechts 6500 gulden op het hoofd van Tommy.

De Indonesische president Megawati Soekarnoputri heeft de politie woensdag opgedragen de jacht op Tommy te intensiveren. De politie heeft de zoon van de ex-dictator beschuldigd van medeplichtigheid aan moord.

Hij zou eind juli opdracht hebben gegeven de rechter te vermoorden die hem vorig jaar wegens corruptie tot achttien maanden gevangenisstraf veroordeelde. De 61-jarige rechter Syafiuddin Kartasasmita werd door twee mannen op een motor doodgeschoten.

Tommy is sinds begin november op de vlucht om aan zijn gevangenisstraf te ontkomen. Zijn familie en vrienden zeggen niet te weten waar hij is. Tommy is de enige van zijn familie die terecht heeft moeten staan. Een rechtszaak wegens grootschalige corruptie tegen zijn vader is steeds uitgesteld, omdat de oud-president zelf te ziek zou zijn.

In twee woningen van vrienden van Tommy heeft de politie eerder wapens aangetroffen. Politiehelikopters hebben al duizenden foto's van Tommy uitgestrooid boven Jakarta. De foto's laten Tommy zien met een baard. De beeltenis zou zijn gebruikt op een valse identiteitskaart waarop Tommy zich voordoet als ene 'Ibrahim', aldus de krant.

The Jakarta Post

Reacties