Indiase wet slag voor miljoenen aidspatiënten

23-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Met de nieuwe wet komt het Indiase parlement tegemoet aan de verplichtingen die het Trips-akkoord over eigendomsrecht van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aan India oplegt.

Omdat India nog niet over zo'n wet beschikte, kon de prijs voor een behandeling met aidsremmers in tien jaar tijd dalen van vijftienduizend dollar naar tweehonderd dollar per jaar. India ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste producenten en voorziet zo'n 350.000 HIV-geïnfecteerden in ontwikkelingslanden van medicijnen.

Onbetaalbaar

Volgens de hulporganisatie Oxfam betekent de nieuwe wet dat de beschikbaarheid van levensreddende medicijnen ernstig wordt beperkt, omdat ze onbetaalbaar worden. Oxfam bekritiseert de Indiase regering omdat de wet nog verder gaat dan de regels van de WTO voorschrijven. Bij nieuwe medicijnen wordt het de eerste drie jaar helemaal onmogelijk om het patent te schenden.

Bovendien heeft de Indiase regering de wet op het laatste moment in sneltreinvaart door het parlement geloodst, zonder ruimte te maken voor een democratisch debat, stelt Oxfam.

Volksgezondheid

Als een producent straks een medicijn wil namaken, moet de regering daarvoor een dwanglicentie toekennen. Een dwanglicentie wordt door de WTO toegestaan als de volksgezondheid ernstig wordt bedreigd. De patenthouder krijgt weliswaar een vergoeding maar hoeft volgens de Indiase wet niet akkoord te gaan met de licentie. 

Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) betekent dit dat farmaceutische bedrijven door gerechtelijke procedures te beginnen verstrekking van dwanglicenties kunnen ophouden. Ook is er geen plafond voor de royalties vastgesteld. 'In Zuid-Afrika probeerde Glaxo 45 procent te vragen. Voor juristen is er veel werk aan de winkel,' aldus lobbyist Ellen 't Hoen van AzG tegen de Engelse krant The Guardian.

 

 

Reacties