Indiase slachtoffers cycloon gaan gebukt onder hittegolf

26-04-2000
Door: OneWorld Redactie

Orissa wordt al enige tijd geteisterd door temperaturen van boven de 40 graden Celsius. ‘Het wordt elke dag heter. Het lijkt alsof we levend verbranden’, zegt een van de overlevenden van de cycloon vorig jaar.

Nog altijd zo’n miljoen Indiërs leven als gevolg van de cycloon in tijdelijke onderkomens van zeilen doeken. Met de hitte is dat ondraagbaar. Ook hebben de stormen vorig jaar bomen en vegetatie weggevaagd, waardoor er nauwelijks beschutting is.

Door de cycloon kwamen bijna tienduizend mensen om het leven en raakten miljoenen hun onderdak kwijt.

In de getroffen regio’s bouwen de hulporganen van de Verenigde Naties versneld 250 woningen die bestand zijn tegen hitte of moessonregens. Maar die inspanningen zijn onvoldoende. De overheid heeft weliswaar geld om 235.000 woningen te bouwen, maar daar is nog geen begin mee gemaakt. Bovendien is bouwmateriaal onvoldoende beschikbaar.

Twee jaar geleden stierven in de Indiase deelstaat tweeduizend mensen als gevolg van de hitte aan een hartaanval. ‘Deze zomer kan wel eens slechter zijn dan ooit,’ zegt een milieuconsultant. ‘En mensen zonder een goed dak boven hun hoofd zijn kwetsbaarder voor de hitte.’

Reacties