‘Indiase overheid laat armen stikken in hittegolf'

11-06-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Veel waarnemers zien de Indiase regering als boosdoener. Goede communicatie met de bevolking en enkele simpele voorzorgen tegen uitdroging en zonnesteek hadden honderden levens kunnen redden. In de zwaar getroffen zuidelijke staat Andhra Pradesh is een groot aantal van de vijftienhonderd doden gestorven na het drinken van besmet water.

Ondanks het groeiende aantal slachtoffers van de extreme temperatuurschommelingen in India - van het vriespunt tot 50 graden Celsius – neemt de regering geen actie. Hitte- en koudegolven vallen namelijk niet onder de noemer ‘natuurramp’. Hierdoor kan de federale overheid de verantwoordelijkheid afschuiven naar de deelstaatregeringen. Maar ook de laatste ondernemen niets.

P.V. Unnikrishnan, expert rampbeheer bij de People's Health Movement, wijt de onverschilligheid van de centrale regering en de deelstaatregeringen aan de sociale status van de slachtoffers: de overgrote meerderheid is namelijk straatarm.

Medische noodhulp

Het verlenen van hulp blijkt geen eenvoudige taak te zijn. Jayant Kumar, van de kerkelijke hulporganisatie Casa, zegt: ‘Tijdens de koudegolven van december en januari delen we dekens uit aan de armen. Maar de aanpak van de hittegolven die bijna heel India in mei en juni treffen, is veel complexer en grootschaliger.’

Daarom zou de regering in beschutting, veilig drinkwater en een betere hygiëne moeten voorzien. Ook medische noodhulp voor mensen met een zonnesteek is een noodzaak. Kumar benadrukt dat zelfs een simpele, preventieve informatiecampagne veel kwaad kan voorkomen, terwijl zoiets amper geld hoeft te kosten.

Ontbossing

De temperatuurschommelingen in India zijn dit jaar wel erg extreem geweest. Nauwelijks zes maanden geleden stierven in Noord-India meer dan achthonderd mensen van de kou. Medische experts leggen een relatie tussen het groeiende aantal ‘klimaatslachtoffers’ en de verslechterde voeding van de bijna 40 procent van de Indiërs die onder de armoedegrens leven. Daardoor verzwakt hun weerstand, wat fataal kan zijn bij extreme omstandigheden.

Ook de ontbossing speelt een rol: bomen worden massaal gekapt om brandstof en veevoeder te leveren. Met de bomen verdwijnen schaduw en grondwater, twee hulpmiddelen die het verschil kunnen maken bij een hittegolf.

Reacties