Indiase mode verovert de wereld

28-10-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Software, textiel en de outsourcing van diensten zijn al langer bekende Indiase exportproducten. Nieuw is dat nu ook het modewereldje overspoeld wordt door Indiase invloeden en talent.

Suzy Menkens, de modediva van de International Herald Tribune, voorspelt dat India ‘hot’ zal zijn in het nieuwe modeseizoen. Het toonaangevende magazine Vogue pakt uit met een artikel over de opmars van de Indiase mode.

Sari

De oosterse look is in. Traditionele ontwerpen zoals de sari (het traditionele Indiase kleed voor vrouwen), de bandgala (een hoge jas voor plechtige aangelegenheden), de choli (een geborduurde blouse), de lehenga (de Indiase wikkelrok) en de kurti (een losse katoenen top) beheersen het beeld van de catwalk.

De nieuwe lente- en zomercollectie die Roberto Cavalli vorige maand op de Milanese modeweek toonde, is net als vorig jaar geïnspireerd op Indiase thema's. Giorgio Armani toonde in Milan zijn jodhpuris (losse broeken) en ook de getalenteerde Amerikaanse ontwerper Zac Posen pakt uit met een collectie die doordrongen is van Indiase geuren en kleuren. Het nieuwe werk van de Britse Matthew Williamson is een knipoog naar de traditionele kledij van de stad Jaipur in de Indiase deelstaat Rajasthan.

Filmsterren

Het is niet alleen zo dat westerse ontwerpers zich laten inspireren door India. Hun Indiase collega's drukken zelf ook steeds meer hun stempel op de internationale modewereld.

De rijzende ster in India is Ashish Gupta. Hij heeft een voorliefde voor gebreide ontwerpen en traditionele lovertjes en maakte daarmee indruk tijdens de Londense modeweek. Sharon Stone en Sarah Jessica Parker van de Amerikaanse soap 'Sex and the City' zijn maar enkele van zijn bekende klanten. Andere Indiase ontwerpers zijn graag geziene gasten op de belangrijkste modegebeurtenissen.

Prinses

'Telkens wanneer ik mijn collecties in het westen toon, krijg ik de reactie: "Het is prachtig, net de wedergeboorte van een prinses. Maar ik kan dit niet dragen." Al begint dat laatste inmiddels te veranderen,' zegt Rohit Bal, een van de toonaangevende modeontwerpers. 'Tegenwoordig hoor ik vaker: "Ik wil dit dragen en ik kan het dragen".' Actrice Pamela Anderson en tennisster Anna Kournikova zijn alvast opgemerkt in Bals ontwerpen.

In een interview in het weekblad India Today schrijft ontwerper Sabyasachi Mukherjee het succes van de Indiase mode toe aan een nieuwe anti-technologietrend in het modewereldje. 'Mode begon plastic te worden. Wij gaan terug naar de kracht van de menselijke hand. Imperfectie, zoals gekreukte broeken en onafgewerkte randen, nemen ze er graag bij. Indiase ontwerpen zijn heel erg anti-Matrix, de film die een impuls gaf aan lederen kleding.'

De Indiase textielsector is naar schatting 9,5 miljard dollar waard. De Indiase mode-industrie is goed voor een omzet van ongeveer 60 miljoen dollar en die omzet zal de komende jaren naar verwachting alleen nog maar toenemen.

color=red>

Reacties