Indiase bevolkingspolitiek: ‘Regering schendt afspraken over prikpil’

01-10-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

In januari kondigde het ministerie van Gezondheidszorg nog aan de prikpil niet te gebruiken in het kader van het nationale bevolkingsprogramma. Ook het Indiase Hooggerechtshof verbiedt dit. Dat was winst voor mensenrechtenorganisaties die daarvoor lange tijd campagnes hadden gevoerd. Voor de particuliere ziekenhuizen gold het verbod niet.

Maar uit een onderzoek van vrouwenorganisatie Sama blijkt dat ten minste één onderzocht staatsziekenhuis wel gebruik maakt van de prikpil, ondanks de afspraken dit niet te doen. In dit ziekenhuis in New Delhi, dat als enige bereid was mee te werken aan het onderzoek, zijn tussen oktober 1999 en juni 2000 52 vrouwen geïnjecteerd met het anti-conceptiemiddel Depo Provera.

Wat Sama stoort is dat geen bij geen van de behandelde vrouwen borstonderzoek of een uitstrijkje is gedaan voor de prik. Zelfs de bijsluiter van het farmaceutisch bedrijf stelt duidelijk dat er vóór behandeling onderzoek moet plaatshebben. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eist zo’n medische keuring.

Bijwerkingen niet gemeld

Het blijkt dat 42 vrouwen niets wisten over de mogelijke bijwerkingen, zoals wijzigingen in de menstruele cyclus. 31 Vrouwen hadden geen andere keuze gehad. 7 Vrouwen hadden de keuze voor sterilisatie en 10 kregen een alternatief in de vorm van een spiraaltje aangeboden.

‘Onze bevindingen illustreren heel duidelijk dat het Indiase systeem van gezondheidszorg niet de minimale voorzieningen kan bieden voor het invoeren van injecteerbare anti-conceptiemiddelen zoals Depa Provera,’ zegt dokter Sarojini, leider van het onderzoek.

De vrouwenorganisatie eist nu opnieuw de garantie dat het middel niet in het geheim wordt toegepast in de nationale plannen voor bevolkingsbeperking.

Nationale Indiase bevolkingspolitiek

Reacties