Indiaas plan om rivieren te verbinden stuit op weerstand

05-07-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 Het verbinden van rivieren, waardoor een enorm waternetwerk ontstaat, is volgens de Indiase overheid de oplossing voor veel problemen. Miljoenen hectare land worden van water voorzien, meer mensen hebben toegang tot drinkwater, er kan een enorme hoeveelheid elektriciteit worden opgewekt en de jaarlijkse overstromingen nemen af omdat het overtollige water naar de droge gebieden gaat. Het waternetwerk moet ook een impuls geven aan de scheepvaart.

Milieu

Tegenstanders van het plan waarschuwen voor desastreuze ecologische gevolgen. Milieudeskundige dr. Vandana Shiva deed onderzoek naar de gevolgen van het project. Zij zei in een interview met het online-magazine The South Asian dat het idee van rivieren verbinden gebaseerd is op de gedachte dat rivieren overtollig water hebben, dat zorgt voor overstromingen of dat nutteloos wegstroomt in de zee. Maar volgens haar zou het kanaliseren van dit 'overtollige' water ten koste gaan van het zeeleven en zijn de gevolgen van het ingrijpen in de loop van rivieren en de vorming van delta's nauwelijks te overzien.

Een ander probleem is dat rivieren elke 70 tot 100 jaar van richting veranderen. 'Het is een natuurlijk fenomeen dat je niet kunt veranderen', zegt Shiva's collega Gunjan: 'Je kunt rivieren wel met elkaar verbinden, maar als ze binnen een paar decennia van koers veranderen, is het hele project voor niks geweest.'

Bij het verbinden van rivieren zijn dammen en waterreservoirs onvermijdelijk en dat laatste is volgens Gunjan gevaarlijk: 'Opgeslagen water is een broedplaats voor ziekten. Het verstoort het waterleven en kan slecht uitpakken voor de visvangst. Veel bossen komen onder water te staan en veel mensen zullen moeten verhuizen.'

Tegenstanders waarschuwen verder dat het plan ten koste zal gaan van de armen en vernietigende gevolgen heeft voor de economie. Volgens de begroting zal het plan bijna 100 miljoen dollar gaan kosten; evenveel als het totale Indiase irrigatiebudget sinds 1950.

Buurlanden

Pakistan en Bangladesh zijn niet te spreken over de soloactie van hun buurland. Het project zal ook gevolgen hebben voor deze landen. India probeert het dreigende conflict te sussen en laat weten dat het geen eenzijdige stappen zal ondernemen zonder overleg, meldde de Indiase krant The Hindu vorige maand.

Het plan is nog in een voorbereidende fase. India heeft moeite met de financiering van de haalbaarheidsstudies naar alle afzonderlijke verbindingen en met het verzamelen van geschikte satellietbeelden en computermodellen, aldus de Bengaalse krant The New Nation.

Reacties