Indiaas filmfestival trekt films over Tibet terug

17-08-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Een van de films was ‘Seven years in Tibet’, over alpinist Heinrich Harrer in Tibet van de Franse regisseur Annaud. De andere, ‘Kundun’ van Martin Scorcese, gaat over het leven in ballingschap van de Dalai Lama.

Een medewerker van de organisatie Friends of Tibet, die de films had aangeboden, zei voor de Times of India geschokt te zijn door de Chinese ‘poging om de waarheid over de situatie in Tibet door politieke druk te verhullen.’ Friends of Tibet voert campagne voor een vrij Tibet.

Volgens de Indiase krant maakte het Chinese consulaat in Bombay bezwaar tegen de ‘propaganda’. De festivaldirecteur erkent dat het consulaat hem heeft benaderd over de films, maar volgens hem is dat niet de reden dat ze zijn geweerd. Hij zei tegen de krant dat de films hem te laat bereikten, waardoor de recensiecommissie ze niet meer kon bekijken.

Een woordvoerder van Friends of Tibet is niet overtuigd: in het Tibetpakket zaten nog drie films, Himalaya, Little Buddha en The Cup, die tegelijk met de andere films aankwamen. Deze worden toch vertoond. Volgens de organisatie is het niet de eerste keer dat het Chinese consulaat zich mengt in culturele evenementen die betrekking hebben op Tibet.

Tibet werd in 1950 bezet door China. Sindsdien is het met de mensenrechten in het land slecht gesteld. Tibetanen mogen hun taal niet spreken en hun geloof niet uitoefenen. De geestelijk leider, de Dalai Lama, onvluchtte het land in 1959 na een bloedig neergeslagen opstand.

color=red>

Friends of Tibet

Reacties