Indiaas dorp overleeft tsunami dankzij oud-dorpeling

03-01-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld.net

Nu de vloedgolven in Azië zo vreselijk hebben huisgehouden, barst de discussie los waarom er geen adequaat waarschuwingssysteem voor zeebevingen in die regio is. Op heel kleine schaal bestaat er al zo’n systeem. In de omgeving van de Indiase stad Pondicherry traint MS Swaminathan Research Foundation (MSSRF), een partnerorganisatie van OneWorld International, vrijwilligers om de golven voor de kust scherp in de gaten te houden.

Als die golven aan de hoge kant zijn, dan betekent dat dat er storm op komst is in de Bengaalse golf. De vrijwilligers gebruiken dan meteen een voicemessagesysteem op het internet om een waarschuwingsboodschap voor de vissers over de stranden te laten schallen.

Telefoontje uit Singapore

Een van deze 'golvenwatchers' ging nog een stapje verder. Mr. Vijayakumar had zijn geboortedorpje Nallavadu inmiddels verruild voor de metropool Singapore. De waakzaamheid zat hem echter nog in het bloed. Nadat de vloedgolven Singapore hadden bereikt en hij doorhad dat ze op weg waren naar India, pakte hij onmiddellijk de telefoon om zijn oud-dorpsgenoten te waarschuwen.

De mensen, die in hutjes pal aan zee woonden, aarzelden geen moment na het telefoontje en vluchtten. Nadat even later de vloedgolven ook hun dorp bereikten, was er geen Nallavadees meer te bekennen. Alle dorpelingen danken hun leven aan de alerte ‘golvenwatcher’.

color=red>

OneWorld South Asia
MS Swaminathan Research Foundation

Reacties