India wil verdubbeling aantal IT-studenten

07-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Een speciale werkgroep zal de regering aanbevelingen doen hoe aan die groeiende vraag naar IT-werkers tegemoet gekomen kan worden.

De universiteiten van de deelstaat Orissa bepaalden onlangs al dat studenten het vak informatietechnologie verplicht moeten gaan volgen.

De wereldwijde vraag naar Indiase IT-deskundigen neemt elke dag toe. De Indiërs zijn erg gewild vanwege hun talenten. Bovendien zijn ze voor westerse landen erg goedkoop.

Duitsland, Singapore en Groot-Brittannië proberen Indiaas IT-personeel aan te trekken. Afgelopen week was een regeringsvertegenwoordiger uit Tokyo op bezoek in Bangalore, het IT-centrum van Zuid-India, om softwarespecialisten te werven voor de Japanse markt. De Verenigde Staten vissen al langer in dezelfde vijver.

Voor Indiase IT-specialisten is een baan in het buitenland erg aantrekkelijk vanwege de hoge salarissen die er verdiend kunnen worden. Maar tegelijkertijd bedreigt deze ‘braindrain’ de eigen markt. Want ook India kent een tekort aan werknemers in de IT-industrie.

De staatssecretaris van Informatie Technologie van India, P.V. Jayakrishnan, zei dat de uitdaging is het aantal informaticastudenten op te voeren zonder de kwaliteit aan te tasten.

‘We moeten ook in staat zijn de minder ontwikkelde sectoren binnen de IT bij te scholen. Dat moet niet alleen in het Engels gebeuren, maar ook in de regionale talen,’ aldus Jayakrishnan. De regering wil de ‘cultuur van informatietechnologie’ naar de verst gelegen gebieden in India verspreiden.

Reacties