India wil missie naar de maan

27-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris/ANP

Een team van wetenschappers gaat onderzoeken of het plan haalbaar is. Op basis daarvan wordt een voorstel ingediend bij de regering. De operatie kost 180 miljoen gulden. Het ruimteschip moet een paar jaar lang gegevens vergaren van de maan.

Volgens ISRO neemt de internationale aandacht voor de maan de laatste jaren toe. Ruimtevaartorganisaties uit verschillende landen zouden onder meer geïnteresseerd zijn in de exploitatie van de hulpbronnen van de maan. Ook zou er een permanent station op de maan geplaatst moeten worden. Isro wil graag deelnemen aan het gezamenlijk onderzoek.

India manifesteert zichzelf graag als een grootmacht op het gebied van de ruimtevaart. Volgens de ruimtevaartorganisatie draagt de vlucht veel bij aan de wetenschap en het zelfvertrouwen van het land.

Het ISRO heeft niet eerder zo'n ambitieus plan gelanceerd. De organisatie richtte haar aandacht tot nu toe vooral op de bouw en verbetering van satellieten. Die worden gebruikt voor communicatiedoeleinden, voor weersvoorspellingen en voor het in kaart brengen van de natuurlijke hulpbronnen die India rijk is.

Sceptici betwijfelen het nut van de vlucht. Laat de schoenmaker ISRO zich bij zijn leest houden, meent een aantal wetenschappers. Zij wijzen er bovendien op dat de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie al 97 procent van de maan in kaart hebben gebracht.

‘Wat anderen dertig jaar geleden deden, proberen wij nu. De missie levert India helemaal niets op,’ zegt een wetenschapper van een Indiaas wetenschappelijk instituut.

Reacties