India wil af van Nederlandse ontwikkelingshulp

05-06-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/OneWorld

Dat meldt de Landelijke India Werkgroep (LIW) woensdag. Volgens de werkgroep heeft de Indiase regering het besluit onlangs genomen om af te zien van gebonden hulp waarbij het hulpgevende land de ontvanger voorwaarden stelt aan de besteding van het ontwikkelingsgeld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kent de geluiden uit Indiase kranten, maar heeft formeel nog niets te horen gekregen van de Indiase autoriteiten. Bovendien geeft Nederland nauwelijks nog gebonden hulp. Dit jaar is voor de Nederlandse bilaterale hulp aan India € 80 miljoen uitgetrokken.

India zegt af te willen van hulprelaties met landen met ‘kleinere hulppakketten’. Maar Nederland is volgens Indiase cijfers in hulpomvang de vierde bilaterale donor. Het Nederlandse hulppakket is daarmee meer dan twee keer zo groot als de hulp van de VS.

LIW vindt het een positieve ontwikkeling dat India de afhankelijkheid van buitenlandse donoren wil verminderen en gebonden hulp afwijst.

Nederland en India hebben al veertig jaar een rechtstreekse ontwikkelingsrelatie. India is een van de ruim twintig landen waarmee Nederland zo'n relatie onderhoudt.

: een goede stap?

OneWorld partner Landelijke India Werkgroep

Reacties