India treedt op tegen pedofiele toeristen

20-03-2006
Door: OneWorld Redactie

De twee Britten, Duncan Grant en Allan Waters, hebben volgens de Indiase rechtbank kinderen misbruikt. Dit gebeurde in een opvangtehuis dat Grant in 1995 zelf in Mumbai (Bombay) had opgezet. De zaak tegen de twee werd aan het rollen gebracht door een klacht van Childline India, een Indiase kinderrechtenorganisatie.

In India kunnen pedofielen nog vrijwel ongestoord hun gang gaan, zegt Yug Chowdhury, een advocaat van Childline India. 'Minder dan één geval op 10.000 wordt gerapporteerd. Tot een onderzoek komt het maar zelden'

Grant en Waters hadden pech: hun activiteiten kwamen aan het licht, nadat de Britse regering in 2001 een rapport had gepubliceerd over kindersekstoerisme naar Goa, een toeristische trekpleister aan de Indiase westkust. Er werd een onderzoekspanel door het Indiase gerecht aangesteld. In 2001 kwam dit panel tot de vaststelling dat de directie van de Anchorage-tehuizen van Grant zich schuldig maakte aan kindermishandeling en misschien ook aan seksueel misbruik.

Childline India diende een klacht in. Grant en Waters vluchtten weg uit India. Waters werd in 2004 vanuit de Verenigde Staten uitgeleverd aan de gerechtelijke autoriteiten in Mumbai. Grant was intussen in Tanzania een nieuw opvangtehuis voor kinderen begonnen. In 2004 werd hij daar gearresteerd en vorig jaar belandde hij ook in Mumbai.

 

Hoog tijd, vindt de Indiase schrijfster en activiste Meher Pestonji. 'Deze zaak gaat over meer dan over drie jongens die misbruikt werden', zegt ze, 'dit gaat ook over sekstoerisme in het algemeen. India en Sri Lanka zijn nieuwe bestemmingen aan het worden voor pedofielen.' Andere landen beginnen harder op te treden tegen bezoekers die kinderen misbruiken. Met name in Thailand voelen pedofielen zich niet meer veilig. Daardoor wijken ze volgens Pestonji onder meer uit naar India.

Ecpat NL

Reacties