India pakt analfabetisme aan met snelle en goedkope leesmethode

05-01-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De leesmethode leert de volwassenen ‘omgekeerd’ lezen. In plaats van eerst de letters uit het hoofd te leren, wordt de analfabeten geleerd ongeveer 400 veelgebruikte woorden te herkennen. Volgens F.C. Kohli , de geestelijke vader van de leesaanpak en topman van Tata Consultancy Services uit India, kan je met die woordenschat 75 procent van de krant lezen.

Omdat mensen goed zijn in het onthouden van afbeeldingen, worden de 400 woorden aangeleerd door ze te koppelen aan afbeeldingen.. Nadat de lezers de woorden herkennen, blijkt dat ze de letters ook kunnen onderscheiden.

Het voordeel van deze leesaanpak is dat het zich goed leent voor e-learning. De nieuwbakken lezers kunnen zonder begeleider achter een PC aan hun woordenschat werken.

Door e-learning is de aanpak ook goedkoop en het leertraject kost minder tijd dan het leren lezen en schrijven via de oude leesmethode. Daarbij moet eerst elke letter van het alfabet uit het hoofd worden geleerd. Ook het scholen van leraren in de oude methode is tijdrovend.

Ongeveer 35 procent van de Indiase bevolking kan niet lezen en schrijven. In 2020 moet 5 procent van hen een krant kunnen lezen.

Reacties