India opnieuw geteisterd door overstromingen

15-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Het regenseizoen is dit jaar vroeg gekomen in India. Flinke overstromingen als gevolg van de hevige regenval in de Himalaya-gebergte hebben de situatie verergerd. De oevers van grote delen van de Brahmaputra-rivier en zijn zijtakken zijn overgelopen.

‘Het kan de komende twee weken nog veel erger worden. Dan is de ramp helemaal niet meer te overzien,’ zegt Geoffrey Dennis, hoofd van de de Zuid-Aziatische afdeling van het Rode Kruis.

Er zouden al zo’n 300 doden zijn gevallen, maar er wordt rekening gehouden met veel hogere aantallen. Door gebrek aan schoon drinkwater, voedsel en onderdak waarschuwen dokters voor het uitbreken van ziekten als malaria en cholera. Zonder hulp van buitenaf kunnen epidemieën ontstaan.

Volgens het Rode Kruis staat het water al net zo hoog als tijdens de verwoestende overstromingen van twee jaar geleden. Sinds 1938 waren die waterniveau’s niet meer gemeten.

Het Rode Kruis meent dat klimaatsveranderingen en ontbossing de mogelijke oorzaken zijn van de ramp.

IMPACT RAMP NOG NIET GOED TE OVERZIEN
De grootste problemen doen zich voor in Assam, een staat in het noordoosten van India groter dan Sri Lanka. 10 Procent van de staat ligt onder water en 3,1 miljoen inwoners zijn daar dakloos of leven geïsoleerd van de buitenwereld.

Veel van het onder water gelopen gebied is niet bereikbaar. Daardoor is volgens het Rode Kruis de humanitaire en economische impact van de ramp nog niet goed te overzien.

Gevreesd wordt ook dat de oogst mislukt, met consequenties voor miljoenen Indiërs.

Het Rode Kruis zegt zo’n negen miljoen gulden nodig te hebben om de 200.000 kwetsbaarste slachtoffers te helpen in Assam en vier andere staten die zijn getroffen door overstromingen, Bihar, West-Bengalen, Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh.

De enorme hoeveelheid water stroomt richting Bangladesh, waar een miljoen mensen te kampen hebben met de overstromingen. Ook zijn Bhutan en Zuidoost-Nepal getroffen.


De ironie wil dat delen van West-India juist worden geteisterd door grote droogte.

Reacties