India kondigt goedkoop vaccin tegen miltvuur aan

08-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Tot heden zijn de VS afhankelijk van het vaccin dat zij via de Duitse patenthouder Bayer inkopen.

Het nieuwe vaccin in India is ontwikkeld aan de Jawaharalal Nehru-universiteit (JNU) in Delhi. Volgens de Indiase minister voor Wetenschap en Technologie, Murli Manohar Joshi, heeft de Indiase onderneming Panacea Biotec Ltd. zich er al toe verbonden het antrax-vaccin in productie te nemen.

Volgens professor Rakesh Bhatnagar is het Indiase middel veel efficiënter dan de bestaande miltvuurinentingen. Bhatnagar hielp mee met het ontwikkelen van het nieuwe vaccin.

De vaccins die in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten op de markt zijn, moeten meermaals worden toegediend, hebben meer neveneffecten en zijn ook nog eens veel duurder.

De prijs van het Indiase vaccin is nog niet vastgelegd, maar volgens minister Joshi zal het maar een fractie zijn van de bestaande inentingen. Het miltvuurvaccin werd ontwikkeld met steun van het Indiase ministerie voor Biotechnologie.

Honderden miljoenen winst
Mede als gevolg van de antrax-paniek die nu in de VS heerst, kan het nieuwe vaccin voor India honderden miljoenen dollar winst opleveren. Minster Joshi zegt dat die winst geherïnvesteerd zal worden in het systeem van onderzoeksinstellingen en laboratoria dat de Indiase overheid draaiend houdt.

De wetenschappers die in Indiase laboratoria en onderzoeksinstellingen werken, worden onderbetaald in vergelijking met de onderzoekers van multinationale farmaceutische ondernemingen. Dit is één van de redenen waarom de geneesmiddelen in India veel goedkoper zijn. De overheidslaboratoria zijn er ook niet zo op gebrand hoge royalties op te strijken.

India bracht de internationale geneesmiddelensector vorige maand al in verlegenheid door de VS 20 miljoen tabletten ciprofloxacine aan te bieden tegen een fractie van de prijs die voor dat antibioticum in de VS wordt betaald. Ciprofloxacine wordt gebruikt bij de behandeling van miltvuurinfecties.

De VS hadden een beroep gedaan op de Duitse firma Bayer om het middel goedkoper te leveren of de rechten gratis af te staan, zodat het antibioticum snel in voldoende grote hoeveelheden voorradig zou zijn.

Maar voor het uitbreken van de miltvuurpaniek in eigen land wierp Washington zich altijd op als een verdediger van het recht van geneesmiddelenproducenten om zelf hun prijzen te bepalen en daaraan vast te houden in landen die met een gezondheidscrisis kampen.

Reacties