India beschermt rechten miljoenen straatventers

12-05-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Kleren, de ingrediënten voor een snelle maaltijd, batterijen of auto-onderdelen: in India kun je alles op straat kopen.

Zo verkoopt Tamil Selvi (45) al bijna twintig jaar lang groenten op een straathoek in Madurai, een stad in Zuid-India. Elke dag ochtend staat ze vanaf zes uur met dagverse groenten bij haar stalletje in een rijke wijk van de stad. Huisvrouwen en werkende moeders uit de buurt weten dat ze altijd bij haar terecht kunnen.

 

Tamil Selvi verdient 60 tot 90 roepie (1 tot 1,6 euro) per dag. Daarmee geeft ze haar zoon, twee dochters en haar oude moeder te eten.

Toen de wijk in Madurai werd gerenoveerd, vond een buurtvereniging haar niet meer passen in het nette straatbeeld en moest ze haar biezen pakken.
Dezelfde bewoners smeekten Tamil Selvi al gauw weer terug te komen. Ze werd gemist. Voor 500 roepie (9 euro) aan standplaatsgeld mocht ze van het stadbestuur de draad weer oppakken.


Strafbaar

Tamil Nadu, de deelstaat waarin Madurai ligt, erkent straatventers als arbeiders. In andere delen van het land hebben ze het moeilijker. De regering van West-Bengalen veranderde onlangs de regels waardoor straatverkoop er nu onwettig en strafbaar is.

Verkeersregels, maatregelen ten behoeve van de openbare orde en verordeningen over het gebruik van plantsoenen en straten maken de straatverkopers het leven erg lastig. Nog vervelender zijn eigengereide burgers of ordehandhavers. Omdat venters het verkeer zouden ophouden of vervuiling zouden veroorzaken, vernielen ze de stalletjes of karren van de venters, persen ze hen geld af of zorgen zij ervoor dat waren in beslag worden genomen.

 

De Indiase overheid schat dat 2 procent van de bevolking van grote steden als Delhi, Mumbai en Chennai de kost verdient als straatventer. Heel India zou tien miljoen ambulante verkopers tellen. Samen vormen ze een goedkoop distributiesysteem dat de kleinste wijken bedient.

 

'Stedelijke planologen moeten de straatverkoop integreren en voorstellen doen over hoe hun activiteiten geregeld kunnen worden', vindt Sharit Bhowmik van de Universiteit van Mumbai. Hij speelt een belangrijke rol in de Nationale Taakgroep Straatventen en is de drijvende kracht achter de Nationale Alliantie van Straatventers in India.

Volgens hem kunnen de verkopers een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van steden en de levenskwaliteit van alle inwoners, als hun werk wordt erkend en gerespecteerd.

Reacties