India beloont geboorte van dochters

10-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In 2001 werden voor elke 1000 jongetjes 943 meisjes geboren. Volgens de overheid dalen de geboortecijfers voor meisjes steeds verder.

Het Population Reference Bureau in Washington, voorspelt dat de bevolking van India groeit van 1.08 miljard nu, naar 1.63 miljard in 2050. Het bureau denkt dat India China voorbij zal streven. Dit ondanks de geboortebeperkende maatregelen die de Indiase regering al sinds de jaren vijftig heeft genomen.

Deze maatregelen zorgden voor een daling van het aantal meisjes dat wordt geboren. Families geven de voorkeur aan jongetjes. Zij denken dat jongens harder werken en meer geld kunnen verdienen. Vaak besluiten ouders daarom meerdere kinderen te nemen, als de eerste een meisje is. Ook komt het voor dat ouders de meisjesfoetus laten aborteren.

Sterilisatie

De provinciale overheid wil ouders extra stimuleren het bij de geboorte van 1 meisje te laten door maandelijks 21 euro bij te dragen aan de studiekosten. De regering probeert ouders op deze manier over te halen om hun dochter naar de middelbare school te sturen.

Ouders ontvangen het geld echter niet zomaar. Voordat zij aanspraak kunnen maken op de geldsom moeten beide ouders een sterilisatie ondergaan in een door de regering erkend ziekenhuis.

Om het krijgen van een dochter extra aantrekkelijk te maken, begint de regering van de staat Andhra Pradesh binnenkort met een publiciteitscampagne. Tennisster Sania Mirza is in deze campagne het symbool dat ouders waardering voor dochters moet laten krijgen. De overheid gaat posters verspreiden met daarop de wervende slogan: 'Uw dochter kan de volgende kampioen zijn'.

Reacties