IMF past faillissementsplan aan

10-01-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het plan (ook wel bekend als Sovereign Debt Restructuring Mechanism, SDRM) is het antwoord op financiële crises in ontwikkelingslanden, zoals onlangs in Argentinië.

Landen die niet meer in staat zijn hun schulden te betalen kunnen zich failliet verklaren. Dat betekent dat zij een adempauze krijgen om hun schulden te herstructureren. In die tijd hoeven die geen rente en aflossing aan banken te betalen.

Lobby

Vooral tegen dat laatste hebben banken en investeerders grote bezwaren gemaakt. Donderdag bleek dat het IMF voor de bankenlobby was gezwicht. De financiële instelling presenteerde een nieuw voorstel waarin de regeling dat banken landen met betalingsproblemen tijdelijk niet kunnen dagvaardigen om hun geld terug te krijgen, is komen te vervallen.

Hiermee zijn landen niet langer juridisch beschermd tegen de eisen van schuldeisers.

Het IMF doet laconiek over de aanpassing van hun plan. 'Het lijkt een grote verandering,' zei een IMF-medewerker. 'Maar het is slechts een verfijning.'

Steeds bozer

Toch blijven banken ook tegen het nieuwe voorstel bezwaar maken. 'Ze passen het plan steeds een beetje aan in de hoop de crediteuren tevreden te stellen. Maar ze worden op die manier alleen maar bozer,' zei Peter B. Kenen, een econoom aan de Princeton University, in de Washington Post. In april, wanneer het IMF en de Wereldbank samen vergaderen, wordt de definitieve regeling verwacht.

Reageer op dit artikel

Uitleg over SDRM op website van het Internationaal Monetair Fonds

Reacties