IMF directeur erkent fouten

11-02-2003
Door: OneWorld Redactie

“Het is goed dat betrokkenen in Mali gehoord worden, zodat we een beter beeld krijgen van wat er fout is gegaan en wie daarbij betrokken was en wie verantwoordelijk was. Het is belangrijk om na te denken hoe dit soort fouten in de toekomst voorkomen kunnen worden”.

De IMF directeur raakt geïrriteerd als parlementariërs het IMF als de schuldige willen aanwijzen. “Het IMF is niet de zondebok voor alles wat fout gaat”, benadrukt Köhler. Het advies om de graanvoorraad af te bouwen kwam niet van het IMF maar van de Wereldbank en de Europese Commissie, stelt hij.

Toch was het IMF wel betrokken bij het advies, erkent hij later. “Het IMF was onderdeel van het proces van adviesgeving en wellicht heeft het IMF niet goed opgelet. Maar het advies zelf komt niet van het IMF”.

arbitrage
Dit gekissebis over wie nu precies verantwoordelijk was, over de ruggen van de velen die sterven van de honger, gaat door merg en been. Toch heeft Köhler gelijk als hij stelt dat het belangrijk is om goed na te gaan wat er mis ging, zodat dit soort fouten in de toekomst niet meer voorkomen.

Dat is precies de reden waarom JUBILEE zich sterk maakt voor 'internationale onafhankelijke arbitrage'. Want dankzij arbitrage wordt het mogelijk dat de verantwoordelijkheid van geldverstrekkers aan het licht komt.

Ook is duidelijk hoe belangrijk openheid is. Meer openheid over de maatregelen die de geldverstrekkers in 2000 voorstelden, had tot weerwoord kunnen leiden waardoor de hongersnood uiteindelijk veel minder ernstig had kunnen zijn.


(Het gebrek aan openheid bij het verstrekken van leningen is onderwerp van de publieksmanifestatie van Jubilee Nederland op 29 maart. Meer informatie hierover op de website van Jubilee Nederland).

Jubilee Nederland

Reacties