IKV-delegatie bezoekt Georgië, Azerbeidzjan en Armenië

14-11-2003
Door: OneWorld Redactie

Met name de actuele politieke situatie in Georgië, waar president Sjevardnadze's positie wankelt, staat centraal. De oppositie die veel stemmen verwierf tijdens de afgelopen verkiezingen, wordt gevormd door het nationalistische blok. Wat betekent het als dit nationalistische blok aan de macht komt in een land als Georgie waar vele minderheden wonen en dat verscheurd wordt door een tweetal interne conflicten in Zuid-Ossetië en Abchazië? In Azerbeidzjan is de macht van vader Aliev overgegaan op zoon. Ondanks veel protest, na de door de OVSE als frauduleus betitelde verkiezingsuitslag, blijft de positie van de familie Aliev onverminderd sterk. Wat betekent dit voor het werk van de vredesgroepen in dit land? Ook wordt een bezoek gebracht aan Nagorno-Karabach. De situatie in en om Nagorno-Karabach is nog steeds schrijnend, met grote aantallen vluchtelingen die in erbarmelijke omstandigheden leven. Aldaar wordt met de partners besproken hoe verder te komen in dit bevroren conflict. Ook wordt een bezoek gebracht aan de partners in Armenië. De verkiezingen in Armenië, zowel presidentiële als parlementaire, vonden al eerder dit jaar plaats. Ook hier stelde de OVSE vast dat er sprake was van ernstige tekortkomingen bij deze verkiezingen. In zowel Armenië, Azerbeidzjan als Georgië hadden de activisten van het helsinki Citizens assembly (hCa) een actieve rol bij het monitoren van de verkiezingen. In Azerbeidzjan zijn er zelfs schaduwverkiezingen georganiseerd.
De Zuid-Kaukasus is sinds tien jaar het toneel van gewapende conflicten en politieke spanningen. Het geweld escaleerde na het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991, het meest vernietigend in Nagorno-Karabach, Zuid-Ossetië en Abchazië. Sinds 1992 ondersteunt het IKV de samenwerkende hCa-afdelingen in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan, met inbegrip van Nagorno-Karabach, bij het ontwikkelen en uitbouwen van vredesinitiatieven en werkt het actief aan een grotere politieke en maatschappelijke aandacht voor de regio.
Voor achtergrondinformatie over het werk van het IKV in de Zuidelijke Kaukasus, zie www.ikv.nl/ikv/kaukasus/ Zie ook de IKV-homepage www.ikv.nl: 2003 Elections in the Caucasus: "Shortfall on international standards".

Eventueel bestaat de mogelijkheid voor journalisten om (een deel van de reis) mee te reizen. Voor informatie over de reis of aanvragen voor interviews, kunt u contact opnemen met het IKV, Juul Muller 070- 3507100 of 06- 24787919 IKV Juul Muller Postbus 85893 2508 CN Den Haag Mobiele: 06 24787919 tel. (doorkiesnr.): 070 338 49 10 fax: 070 354 26 11 E-mail: jmuller@ikv.nl Nb. Bekijk de website van het IKV: www.ikv.nl

Reacties