‘Ik wist niet dat bloeiende koffie zo lekker rook’

07-07-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De ene coöperatie van 40 kleine boeren maakt deel uit van een eigen project van DE (Coffee Alliance) dat gericht is op verbetering van de kwaliteit en hogere prijzen. De andere koffieplantage is hard op weg om te voldoen aan het Utz Kapeh-certificaat voor duurzaam en verantwoord geproduceerde koffie. DE koopt sinds eind maart voor 4 procent Utz Kapeh gecertificeerde koffie in.

Martine Legtenberg (34), rayonmanager, snoof in Brazilië heerlijke geuren op.

Martine Legtenberg DE 20pc

Waaruit bestaat uw eigen werk precies?

'Als rayonmanager bij DE horeca ben ik verantwoordelijk voor acquisitie en relatiebeheer van klanten binnen de horeca. Vanuit huis bereid ik mijn bezoeken voor.'

Iets aan te merken op uw arbeids-omstandigheden?

'Ik heb thuis een prettig kantoor met een Senseo-apparaat dus daar mankeert niks aan.'

Wat is u op de Braziliaanse koffieplantages zoal opgevallen?

'Nou, ik wist niet dat bloeiende koffie zo lekker rook. En ik kwam erachter dat in het traject van boon tot brander veel meer personen en aspecten een rol spelen dan ik vermoedde. Neem de Braziliaanse arbeidsinspectie. De impact daarvan is zo gering. In Nederland heb je zo'n 400 arbeidsinpecteurs, daar doen ze het met ongeveer 15 mensen. En dat terwijl er zoveel ongeregistreerde plukkers zijn, die bijvoorbeeld geen pensioen krijgen of andere rechten hebben. Daar heb je als DE weinig invloed op.'

En verder?

'Dat verhoging van de kwaliteit belangrijk is om vraag en aanbod in balans te brengen. Daarom ondersteunen we de boeren in onze projecten van de Coffee Alliance in kennis over snoeien, over het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Met een betere kwaliteit krijgen ze een hogere prijs per kilo.'

Verandert deze reis uw eigen werk?

'Ik heb veel meer inzicht gekregen in de complexiteit van de gehele koffieketen. Het is absoluut van belang dat een groot bedrijf als Sara Lee Douwe Egberts haar verantwoording neemt en verder gaat met projecten als de Coffee Alliance en inkoop via projecten van Utz Kapeh. Door mijn eigen ervaring zal ik mijn collega's en klanten meer kunnen vertellen over de productie van koffie in Brazilië.'

Dus DE mag meer dan 4 procent aan Utz Kapeh gecertificeerde koffie gaan inkopen?

'Dat percentage moet absoluut omhoog. Dat heeft tijd nodig. Als de projecten zich verder ontwikkelen, wordt het aandeel automatisch groter.'

Smaakt de koffie thuis beter sinds de deal met Utz Kapeh?

'Koffie van DE wordt bepaald door een melange, samengesteld door koffieproevers om altijd dezelfde smaak te kunnen verkopen, dus de koffie smaakt nog steeds hetzelfde.'

DE-werknemers BrazilieJPG

Coffee Alliance van DE

Utz Kapeh
De Koffiecoalitie

FNV-Mondiaal

 

Reacties