IJsberen in gevaar door klimaatverandering

15-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/OneWorld

Door de langere zomers op de Noordpool moeten de ijsberen in hun zomerslaap langer teren op de vetreserves die zij in de winter hebben aangelegd. Kortere winters betekenen kortere jachtseizoenen, waardoor de ijsberen aanzienlijk minder vetreserves opbouwen.

Dit levert weer risico's op voor de voortplanting. Onderzoekers van het WNF kwamen met name in Canada sterk vermagerde ijsberen tegen, die niet meer in staat waren hun jongen gezond groot te brengen.

In totaal lopen er nog 22.000 ijsberen rond op aarde, 60 procent daarvan op Canadees grondgebied. Volgens een woordvoerder van het WNF zouden juist de arctische landen voorop moeten lopen in de strijd tegen de klimaatverandering.

'Maar juist Canada, Rusland en de Verenigde Staten, de belangrijkste veroorzakers van klimaatverandering, horen bij de groep die niet snel in actie komt hiertegen.'

De afgelopen eeuw zijn de temperaturen op de Noordpool gestegen met 5 graden. In twintig jaar is de hoeveelheid pakijs verminderd met 6 procent.

Volgens wetenschappers gaat dit proces door, en is er rond 2050 nog maar 60 procent over. Het ijsvrije zomerseizoen wordt hierdoor twee keer zo lang. IJsberen zijn voor hun voedselvoorziening afhankelijk van het pakijs, omdat dit de omgeving is waarop zij op robben jagen.

Wereld Natuur Fonds

Reacties