Ierland meest geglobaliseerde land

09-01-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Van de 62 onderzochte landen eindigt Iran net als in de vorige index op de laatste plaats. Ook Saoedi-Arabië, Venezuela, Peru en Indonesië zijn in internationaal opzicht zeer gesloten. Opmerkelijk is dat opkomende economische grootmachten als Brazilië, India en China nog steeds ver onder aan de lijst eindigen.

De snelste stijgers zijn Marokko en Zuid-Afrika. Een snelle toename van buitenlandse investeringen en het geld dat emigranten naar huis sturen zorgden ervoor dat Marokko van de 46ste naar de 29ste plaats kon oprukken. Zuid-Afrika schuift van plaats 54 naar 38, ook een gevolg van stijgende buitenlandse investeringen.

Wereldwijde groeivertraging

De globaliseringindex geeft aan in welke mate landen deel uitmaken van het internationale commerciële, financiële, politieke en technologische systeem. De cijfers van het jaar 2001 geven een afname te zien van de mondiale economische integratie, een gevolg van de wereldwijde groeivertraging. Die werd verergerd door de aanslagen in de Verenigde Staten.

De internationale handel nam af met 1,5 procent, terwijl de internationale investeringen meer dan werden gehalveerd. De internationale politieke samenwerking, persoonlijke relaties en technologische uitwisseling werden in 2001 wel intenser. Dit maakte het verlies op de economische indicatoren meer dan goed.

West-Europa scoort goed

Net als de afgelopen twee jaar wordt de globaliseringindex aangevoerd door kleine landen uit West-Europa. Daarna volgen Canada (7), de VS (11) en de grotere Europese landen. Groot-Brittannië komt op plaats 9, Frankrijk op 12 en Duitsland op 17. Naast Singapore eindigen ook Tsjechië, Maleisië, Israël en Nieuw-Zeeland in de top twintig.

Van de ontwikkelingslanden scoren enkele landen uit Oost- en Zuidoost-Azië hoog. Dit zijn Zuid-Korea (28), Taiwan (34) en Japan (35). Van de Latijns-Amerikaanse landen maken alleen Panama, plaats 30 dankzij zijn functie als financieel centrum, en Chili (31) indruk.

Er zijn slechts zes Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara opgenomen in het onderzoek. Botswana komt op plaats 33, gevolgd Uganda (36), Nigeria (37), Zuid-Afrika (38), Senegal (41) en Kenia (43). Het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië zijn het minst geglobaliseerd. Alleen Israël (19) en Marokko (29) eindigen in de bovenste helft van de tabel.

Globaliseringsindex bij Foreign Policy

Reacties