Iedereen ondernemer? Ja!

18-06-2015 Bron: OneWorld
Iedereen ondernemer? Ja!
Nog altijd valt het, zeker voor starters op de arbeidsmarkt, niet mee om een baan te vinden. Sommige mensen wagen de stap en beginnen voor zichzelf. Maar ja, waar moet je dan beginnen, wat moet je gaan doen en hoe vind je dan een opdracht? Die onzekerheid ziet niet iedereen zitten en dat hoeft ook niet. Als je jezelf de houding en denkwijze van een ondernemer aanmeet, dan worden je kansen op een leuke baan of opdracht een stuk groter.
Actueel – 

Dat merk ik in ieder geval in mijn functie als coordinator van Starters4Communities. Dit is een trainingsprogramma in sociaal ondernemerschap voor starters op de arbeidsmarkt. Het programma biedt kwalitatief hoge workshops met interessante thema's zoals business modellen, pitchen, crowdfunding en marketing en communicatie. Deelnemers mogen hun kennis direct in de praktijk brengen door een lokaal maatschappelijk initiatief te ondersteunen. De initiatiefnemers hebben een vraagstuk waarbij ze ondersteuning zoeken. De deelnemers brengen hun kennis en creativiteit in, doen concrete werkervaring op en breiden hun professionele netwerk uit.

In voorgaande programma's is bijvoorbeeld gewerkt aan het realiseren van een voedseltuin waar bewoners uit Overvecht kunnen tuinieren in ruil voor een deel van de oogst. Daarmee wordt ook een cateringservice voorzien van ingredienten. Een ander voorbeeld is Stichting Nice - die huiswerkbegeleiding en vrijwilligersprojecten aanbiedt - de starters hebben de korte en lange termijn organisatiedoelen en een businessmodel voor ze opgesteld.


Na afloop van het programma start een derde van de deelnemers ook daadwerkelijk een (sociale) onderneming. Anderen niet: die weten juist zeker niet voor zichzelf te willen beginnen, maar nemen hun ondernemende houding mee als 'intrapreneur' tijdens hun volgende sollicitatie. Beiden zijn mooie resultaten: beter weten wat je talent is en ervoor gaan! Weloverwogen in het diepe springen dus. Dat is meedoen met Starters4Communities en dat is precies wat een ondernemende houding voor mij betekent. En met resultaat: na deelname aan het programma geeft 70% van de starters aan hun kansen op de arbeidsmarkt te hebben vergroot en ruim de helft van de starters heeft dankzij hun deelname een nieuwe baan of opdracht gevonden.

In het diepe springen kan op duizend-en-een manieren. Wil je weten hoe wij dat bij Starters4Communities doen? Check dan onze website www.starters4communities.nl!

Na de zomer starten er nieuwe programma's in:

Amsterdam
Den Bosch
De Achterhoek
Utrecht

Marjolein van der Sterren
Coordinator Starters4Communities

Reacties