‘Jullie discrimineren jezelf’

In aanloop naar het mediacafé over de nieuwsbeleving van jongeren met een biculturele achtergrond, vraagt Suna aan haar leerlingen: hoe beleef je nieuws?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Er gebeurt sowieso nog te veel op de wereld wat niet op het nieuws verschijnt”, zegt Tahir. “Ik ben bijvoorbeeld echt geïnteresseerd in oorlog, politiek, actualiteit. En als je op het Internet kijkt, lijkt het alsof het alleen maar over bekende Nederlanders gaat. Ik wil helemaal niet weten of de broer van Gordon boos is en dat de moeder van Gerard Joling aan het flippen is. Ik zeg wel dat ik het niet wil lezen, maar toch klik ik erop, man. Kan echt niet.”

“Weet je wat je moet volgen?”, roept Almir. “Je moet sociale media volgen. Op Twitter zitten nog de echte journalisten. Mensen uit Syrië plaatsen foto’s die niemand anders durft te sturen. Er worden dingen gezegd die ze op de televisie niet durven te zeggen. Kijk, ik snap het wanneer een oorlog al zes jaar duurt, ze er niet elke dag over gaan praten. Maar toch, sommige dingen worden gewoon niet aangekaart op de televisie. Maar als een kat een baasje zoekt, dan is dat te zien op elke zender. Maar dan zap ik gewoon weg, hoor. Ik ga er niet naar zitten kijken.”

Op alles letten

“En ik heb soms ook wel het gevoel dat er een beetje wordt gespeeld met het nieuws. Vooral als het om Marokkanen gaat. Als Badr Hari een wedstrijd wint is hij een Nederlandse bokser maar als hij verliest, is hij een Marokkaanse Nederlander. Je kan zeggen wat je wil, maar dit soort dingen gebeuren gewoon. Maar we moeten niet overdrijven, want anders gaan we op alles letten”, zegt Tahir.

“Ja, man”, zegt Almir. “Als je er te veel op gaat letten, dan discrimineer je jezelf. Dus dat moet je gewoon niet doen. Je moet een aantal bronnen zoeken en die volgen.” “Maar toch” ,roept Tahir. “Soms kan ik me er echt aan ergeren. Als Boef iets verkeerds zegt, dan wordt hij overal geboycot en shit maar heb je de teksten van Lil’ Kleine weleens gehoord? Alsof zijn gedrag perfect is. En die journalisten schrijven over jongeren terwijl ze ons niet eens kennen. Ze doen wel hun huiswerk en zo maar ze kennen ons niet. Als Boef nou een stukkie over ons zou tikken, dan weet je dat hij ons voelt, haha.”

En die journalisten schrijven over jongeren terwijl ze ons niet eens kennen

Variatie

“Ja, dat is het ook. Er zitten alleen maar oude grijze mannen over ons te schrijven. Ook de presentatoren moeten eens een keer veranderen. Humberto moet nu ook weg en dan komt er weer een blanke man. Het nieuws moet gepresenteerd worden door jonge gasten. Er moet variatie in zitten. Maar ik blijf het nieuws wel volgen, man”, zegt Almir. “Is belangrijk. Ik wil gewoon weten wat er in de wereld aan de hand is.”
Dit artikel is geschreven in het kader van het mediacafé over de nieuwsbeleving van jongeren met een biculturele achtergrond dat OneWorld mede-organiseert. Wil je dit evenement gratis bijwonen? Klik dan hier om een plek te reserveren.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons