Idee voor belasting op vliegtickets haalt het niet

17-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De komende weken zal het plan voor de vrijwillige ticketheffing worden uitgewerkt. De bedoeling is dat de heffing in sommige landen van de Europese Unie (EU) geheel vrijwillig is, terwijl andere landen, als ze dat willen, de heffing verplicht kunnen maken.

Hoe hoog de heffing zal uitpakken is nog niet duidelijk. Chirac opperde het plan eerder dit jaar tijdens het World Economic Forum in Davos, en sprak toen van ongeveer 1 euro per ticket. Dat zou tegen de 6 miljard euro  opleveren, die dan besteed kon worden aan de bestrijding van ziekten als aids in Afrika. Maar in het plan dat zaterdag op tafel lag, werd gesproken van een heffing van 10 euro per ticket. 

Lapmiddel

Nederland steunt, net als Duitsland, de plannen voor een EU-brede vliegbelasting. Minister Zalm van Financiën liet eerder weten dat hij een belasting op vliegtuigbrandstof logisch zou vinden, al zou hij de opbrengst niet willen gebruiken voor ontwikkelingshulp, maar voor lastenverlichting. In het compromisvoorstel ziet Zalm niks. Hij noemde het tegenover persbureau ANP een 'lapmiddel'.  Het zou volgens hem bovendien slechts gaan om een paar euro per ticket. 'De inningskosten zijn misschien wel hoger dan wat je ophaalt', aldus de minister.

Een aantal Europese landen blokkeerde het voorstel voor een verplichte heffing omdat het slecht zou zijn voor het toerisme of omdat Brussel al genoeg belastingen heft, aldus de nieuwswebsite EUobserverVolgens de Britse krant Financial Times hebben alleen België en Frankrijk duidelijk laten weten dat ze een verplichte heffing zullen invoeren.

Vliegmaatschappijen zijn boos over de voorgenomen heffing.  'Bemoeizuchtige ministers die zomaar een belasting opleggen voor een doel dat niets met de vliegindustrie te maken heeft is wel het laatste wat we nodig hebben', zei de woordvoerder van Easyjet zaterdag tegen de Britse krant Telegraph.

Ook de Verenigde Staten reageerden morrend op het plan.  De vertegenwoordiger van de VS op een conferentie over klimaatverandering in Bonn zei tegen persbureau Reuters dat de luchtvaartsector het al moeilijk genoeg heeft.

Reacties