Humanitair computerspel leert kinderen wat honger is

15-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Je zit in een vliegtuig, onder je de hongerige bevolking. Je trekt scherp op en dan drop je de voedselpakketten. Plots zit je achter het stuur van een truck die zich een weg door de modder baant. Stop! Er staan rebellen op de weg. Ze zijn gewapend, en je moet met hen onderhandelen om je doel te bereiken. Wie de missie met succes volbrengt en het voedsel tot bij de uitgehongerde mensen krijgt, kan de andere spelers verslaan.

'Food Force' is bedoeld voor kinderen van acht tot dertien jaar. Het Wereldvoedselprogramma van de VN lanceerde het donderdag op de internationale kinderboekenbeurs in Bologna.

'Het spel kan in technologisch opzicht tippen aan de modernste videogames en zal dus ook ervaren gamers kunnen bekoren', zegt Greg Barrow van het WFP. In dit spel moet je mensen redden in plaats van ze, zoals meer gebruikelijk, neer te knallen. 

'Er zijn zoveel ouders die klagen over het bloed en het willekeurige geweld van videogames. 'Food Force' is een goed alternatief voor thuis of in de klas', zegt Neil Gallagher, communicatiedirecteur van het WFP.

Het spel is gratis van het internet te plukken. De VN hopen dat leraren het spel zullen gebruiken om het thema voedselveiligheid te behandelen in de klas. Er hoort een gratis een lessenpakket bij het spel. Aan het eind van een missie, krijgt de speler uitgelegd hoe de VN deze missie zou hebben aangepakt.

Op de website zijn ook beelden uit het echte leven te zien. 'Kinderen in rijke landen weten niet wat het is om naar bed te gaan met honger. We hopen dat Food Force hen een paar dingen zal bijbragen', zegt Gallagher. 'Ondervoeding doodt nog altijd meer mensen dan aids, malaria en tbc samen.'

Food Force

Reacties