Human Rights Watch haalt uit naar Saudi-Arabië

20-12-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

‘Decennia lang hebben schendingen van de mensenrechten het politieke en sociale leven in Saudi-Arabië ontregeld en de mogelijkheid van een vreedzame politieke hervorming beperkt,’ staat in een rapport van Human Rights Watch.

Volgens de mensenrechtenorganisatie moeten de westerse bondgenoten niet langer stilzwijgend toekijken, maar de mensenrechtensituatie juist hoog op de agenda zetten.

De mensenrechtenorganisatie vindt onder meer dat Saudi-Arabië tekort schiet op het gebied van vrouwenrechten. Ook met de vrijheid van meningsuiting en samenscholing is het droevig gesteld. Human Rights Watch vindt verder dat het ontbreekt aan religieuze vrijheden, zowel voor moslims als niet-moslims.

Het rapport hekelt vooral de passieve opstelling van de Verenigde Staten. ‘Zorg om de mensenrechten in Saudi-Arabië staat bijzonder laag op de politieke agenda in de VS, terwijl Washington al lang weet dat het een onderontwikkeld land is wat betreft respect voor de mensenrechten.’

Volgens een woordvoerder van Human Rights Watch mag ‘het gebrek aan respect voor de mensenrechten in Saudi-Arabië niet worden afgedaan als de prijs voor de verkoop van wapens of de invoer van olie’. Saudi-Arabië is de grootste exporteur van olie ter wereld en de grootste afnemer van wapens in het Midden-Oosten.

Human Rights Watch vindt dat de burgers in Saudi-Arabië vrij moeten zijn deel te nemen aan politieke debatten en hun mening te ventileren. Anders worden zij gedwongen ondergronds te gaan of hun strijd voort te zetten vanuit het buitenland.

De organisatie refereerde daarmee aan Osama bin Laden, die in de jaren negentig zijn Saudisch staatsburgerschap verspeelde omdat hij zich in het openbaar verzette tegen de koninklijke familie en daarna uitweek naar Afghanistan.

rapport Human Right Watch

Reacties