Human Rights Watch: Geen bewijzen bloedbad in Jenin

03-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/ANP

Drie onderzoekers van HRW sluiten echter niet uit dat Israëlische militairen zich er aan oorlogsmisdaden schuldig hebben gemaakt. Dat blijkt uit een rapport dat de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie vrijdag heeft gepubliceerd. HRW was een week lang in Jenin.

De bevindingen komen overeen met de conclusies van twee Nederlandse forensische experts, prof.dr. Barend Cohen en drs. Max Meis.

Doelbewust doden

De Nederlandse experts deden in opdracht van de medefinancieringsorganisatie Cordaid onderzoek in het kamp. Zij lieten weten dat het Israëlische leger op grote schaal mensenrechten heeft geschonden, zoals het stelselmatig verbieden van de aan- en afvoer van gewonden en gesneuvelden.

Maar zij spraken tegen dat de Israëliërs een bloedbad hebben aangericht.

Human Rights Watch schrijft dat het heeft vastgesteld dat 52 Palestijnen tijdens de Israëlische bezetting van het kamp zijn gedood. Onder hen waren 22 burgers.

Vele burgers werden doelbewust of in strijd met de wet gedood. De organisatie beschuldigt het Israëlische leger ervan dat het Palestijnse burgers als schild heeft gebruikt en buitengewoon geweld heeft gebruikt.

HRW dringt aan op verder onderzoek in Jenin.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties kondigde woensdag aan de missie die een onderzoek in Jenin zou instellen te ontbinden. Israël, dat aanvankelijk met de komst van de missie had ingestemd, wierp te veel bezwaren op.

De VN-Veiligheidsraad overweegt een minder omvangrijke missie te sturen.

Human Right Watch

Reacties