Hulporganisaties twijfelen of ze in Irak moeten blijven

28-08-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

‘Net als iedereen maken wij ons zorgen over de veiligheidssituatie in het land,’ zegt Nicolas de Torrente, uitvoerend directeur van Artsen zonder Grenzen (AzG). Zijn organisatie heeft al haar personeel geëvacueerd uit Basra en overgebracht naar Koeweit. De Torrente is niet meteen van plan ook de 13 internationale en 28 lokale medewerkers uit andere delen van Irak terug te trekken. AzG blijft de situatie wel van dag tot dag op de voet volgen.

In tegenstelling tot de meeste andere internationale organisaties, zoals het Internationale Rode Kruis, worden hulpinstellingen uit de Verenigde Staten zoals Care en het 'International Rescue Committee' hoofdzakelijk gefinancierd door de Amerikaanse regering. En volgens berichten uit Irak beschouwen sommige Irakezen hen ondanks hun humanitaire activiteiten als een verlengstuk van de Amerikaanse militaire aanwezigheid.

De Torrente meent echter dat extremistische groepen in Irak dat onderscheid niet maken. Alle organisaties beschouwen zij als een westers surrogaat. Medisch personeel wordt steeds vaker lastiggevallen en bedreigd en zelfs ontvoerd. Enkele weken geleden kwam een medewerker van het Rode Kruis om het leven tijdens een aanslag op een wagen.

Geen paniek

‘De toenemende onveiligheid en het steeds grotere aantal aanslagen en bedreigingen wijst erop dat gewapende groepen geen onderscheid maken tussen militaire en humanitaire acties,’ aldus De Torrente.

Volgens de organisaties zal hun vertrek of inkrmiping van activiteiten een aanzienlijk effect hebben op de gezondheid en het welzijn van de gemiddelde Irakees. Volgens De Torrente staat een team van AzG sinds de maand mei alleen in voor programma's van basisgezondheidszorg.

Maar niemand wil paniek veroorzaken. De VN en verschillende van zijn hulpinstellingen zijn vastbesloten zijn het tot het einde toe vol te houden in Irak - maar op een verminderde schaal. Ook secretaris-generaal van de VN Kofi Annan zei dat de VN niet kan overwegen zich uit Irak terug te trekken.

Maar ondanks Annans vastberadenheid hebben de VN-hulporganisaties hun internationale personeel in Irak al met ongeveer de helft verminderd. Zij verrichten wel nog essentiële humanitaire werkzaamheden in het land, maar personeel dat niet ter plaatse nodig is en administratief werk elders kan verrichten, wordt overgebracht.

Ook de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, die kerntaken vervulden bij de wederopbouw van Irak, hebben na de aanslag hun medewerkers weggehaald uit Bagdad.

.

Reacties