Hulporganisaties pogen Afghanistan snel van voedsel te voorzien

20-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

In Afghanistan zijn miljoenen mensen afhankelijk van voedselhulp vanuit het buitenland. Artsen zonder Grenzen is een van de eerste buitenlandse hulporganisaties die sinds vorige week weer naar Afghanistan zijn teruggekeerd. De teams werken weer in Herat, Mazar-i-Sharif, Taloguan en Kabul. Sinds begin deze week is er ook weer een team in Jalalabad.

‘De situatie is nu weer beter voor de distributie van voedsel, maar het wordt heel moeilijk om een crisis te voorkomen’, zo meent Ruud Huurman, woordvoerder van Artsen zonder Grenzen.‘Veel mensen zijn de steden ontvlucht en zitten in zeer afgelegen gebieden. Zij zijn moeilijk te bereiken en het is gevaarlijk om naar deze gebieden te gaan’.

Huurman vervolgt: ‘Het scheelt ook erg per regio. De noordelijke provincies zijn het zwaarst getroffen door droogte en dus door voedseltekorten. Afgelopen jaar hebben mensen het zaaigoed opgegeten en nu is er helemaal niets meer.’

De grootste uitdaging is dan ook voor Artsen zonder Grenzen om de meest afgelegen gebieden van voedsel te voorzien. Buitenlandse organisaties proberen nu met lokale Afghaanse organisaties transporten op te zetten. ‘De hoop is dat dit soort systemen de oplossing bieden om beter voor voedsel te zorgen,’ aldus Huurman.

Artsen zonder Grenzen richt zich in Afghanistan vooral op speciale bijvoeding, een soort pap voor kinderen. Daarnaast ondersteunen zij ziekenhuizen en vullen de medische voorraden aan.

Het Nederlandse Rode Kruis stuurt vanuit Pakistan hulpgoederen naar Afghanistan. De goederen gaan naar Kabul, Kandahar, Jalalabad, Herat en Mazar-i-Sharif. Het gaat daarbij om de uitrusting voor mobiele eerste-hulpposten (tenten, dekens), handpompen ter vervanging van vernietigde watervoorzieningen, meel voor kinderen onder de vijf jaar en winterkleding.

‘Buitenlandse hulpverleners van het Rode Kruis zitten weer in Kabul,’ aldus Marja Verbraak van het Nederlandse Rode Kruis. Na het uitbreken van het conflict moesten alle buitenlandse hulpverleners Afghanistan verlaten maar vrijdag is een buitenlandse gedelegeerde van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) via Noord-Afghanistan gearriveerd in Kabul. Deze zal samen met de Afghaanse staf onderzoeken waar hulp het hardst nodig is.

Lokale medewerkers van de Rode Halve Maan, de islamistische zustervereniging van het Rode Kruis in Afghanistan, hebben vanaf het begin van het conflict het werk in Afghanistan zo veel mogelijk voortgezet. Zo heeft de Afghaanse Rode Halve Maan een ambulancedienst voor oorlogsgewonden opgezet. De Afghaanse Rode Halve Maan runt ook klinieken; kinderen onder de vijf jaar ontvangen het meel uit Nederland.

Reacties