Hulporganisaties dreigen Afghanistan te verlaten

17-06-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Volgens de Verenigde Naties zijn verscheidene hulpverleners belaagd en een medewerkster zou het slachtoffer zijn geweest van een groepsverkrachting. Hulpgoederen zouden bovendien zijn gestolen. De Amerikaanse organisatie One American heeft zich al uit de streek teruggetrokken.

In het betrokken gebied wordt gevochten tussen aanhangers van verscheidene krijgsheren. De nieuwe president van Afghanistan, Hamid Karzai, zei afgelopen week dat hij een einde wil maken aan de invloed van de lokale machthebbers.

Artsen zonder Grenzen zet haar hulpprogramma's in het noorden van Afghanistan voort, zei een woordvoerster. De organisatie is volgens haar geen doelwit geweest van de aanvallen en intimidaties. ‘We blijven gewoon aanwezig,’ aldus de woordvoerster.

De traditionele raad van stamoudsten, de Loya Jirga, is momenteel bijeen in Kabul. Ze koos eerder al de president en nu moet een nieuwe overgangsregering worden samengesteld. De bijeenkomst zou eigenlijk zondag eindigen, maar ook maandag zal er nu worden vergaderd.

Karzai stelde zaterdag voor een ‘nationale raad’ op te richten. Die moet in afwachting van de parlementsverkiezingen in 2004 de regering gaan controleren. Over de samenstelling van zo'n raad is de vergadering het volstrekt oneens.

Vooral de etnische Pathanen, de grootste bevolkingsgroep van Afghanistan, vrezen onvoldoende vertegenwoordiging in de raad. Momenteel heeft de Noordelijke Alliantie de bestuurlijke touwtjes in het land in handen. De alliantie bestaat vooral uit Tadzjieken en Oezbeken.

Reacties