Hulpactie via e-mail, ondanks kritiek

05-02-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Zo’n drie miljoen Nederlanders zullen woensdag of donderdag een e-mailtje ontvangen van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). De mailtjes worden verstuurd via de internetproviders Het Net, Planet Internet, HCC, Planet Internet en Zonnet.

Het is voor het eerst dat op deze wijze via e-mail mensen worden benaderd om geld te storten.

De nieuwe manier van collecteren moet ervoor zorgen dat er snel geld binnenkomt op gironummer 555. ‘Nu is er veel media-aandacht, dat zakt snel weg. Via een mail kunnen we heel veel mensen persoonlijk benaderen,’ aldus de woordvoerster van SHO.

Geld voor de hulp aan India kan - in tegenstelling tot eerdere berichten - niet direct per e-mail worden gestort. Daar bestaan bezwaren tegen van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Nu kan de geadresseerde op een elektronische formulier in het mailtje zijn naam, adres en woonplaats en het te doneren bedrag invullen. Later krijgt hij op basis van die gegevens een acceptgiro toegestuurd.

Bits of Freedom (BoF) meent dat de actie mogelijk in strijd is met de algemene voorwaarden van de providers en ‘irritatie zal wekken bij de internetgebruikers’.

De meeste providers verbieden hun klanten om spam te versturen, ook wanneer dit een niet-commerciële boodschap behelst. Wanneer de SHO en de providers hun plan doorzetten zal dit resulteren in de grootste verzending van spam in de Nederlandse geschiedenis, aldus BoF.

Sjoera Nas van provider XS4all vindt massa-mail ‘principieel ongewenst’ is. ‘Nu worden de gebruikers met het ophalen van de mail op kosten gejaagd, niet de verstuurders.’

Vorige week bleek nog dat de Europeanen en Amerikanen samen 22 miljard gulden per jaar aan telefoontikken kwijt zijn bij het naar binnenhalen van spam.

Experiment
BoF noch XS4all twijfelt aan de intenties van het doel van de inzamelingsactie. Wel wijzen zij op het feit dat veel internetgebruikers ongewenste mail als een irritante reclame-uiting zien. En dat kan een averechts effect hebben op de toekomstige gulheid van de donateurs.


Bovendien, zegt Nas, zijn de mailservers niet gebouwd om de miljoenen mailtjes die in zo’n korte tijd worden verstuurd, te verwerken.

Nas pleit als alternatief voor een actie die in lijn is met de richtlijnen van de Europese commissie. Vraag met een formulier op de SHO-website de gebruiker eerst toestemming voor het ontvangen van dergelijke mailtjes, de zogeheten 'opt-in' regeling. ‘Daarmee bereik je een zeer geïnteresseerd publiek.’

De Samenwerkende Hulporganisaties zetten ondanks de kritiek hun experiment door. ‘Dit is puur voor het goede doel, we hopen dat mensen dat begrijpen. Wij zijn benieuwd naar de reacties en de opbrengst,’ zegt woordvoerder Roy van der Ploeg van SHO.

Overigens komt er geen landelijke inzamelingsactie op televisie. Wel komt er zendtijd voor extra televisiespotjes. De spotjes zijn vanaf woensdag te zien.

In de SHO zijn naast Novib ook het Nederlandse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen, Kerken in Actie, Mensen in Nood, Memisa, Stichting Vluchteling, Tear Fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland vertegenwoordigd.

Je kunt hier ook direct online doneren!
Bits of Freedom
Bits of Freedom

Reacties