Hulp voor slachtoffers vrouwenhandel

29-05-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: Wereldomroep

bron

La Strada. De naam van de film van Federico Fellini waarin voor het eerst prostitutie openlijk aan de orde komt. Het is ook de naam van de organisatie die in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, iets probeert te ondernemen tegen vrouwenhandel. La Strada is een initiatief van de Nederlandse Stichting tegen Vrouwenhandel die in 1995 een filiaal opende in Polen. Later volgden ook kantoren in Tsjechië en Bulgarije. Dit jaar staan nog vier nieuwe La Strada's op stapel.

Mooie beloften
Volgens Inna Schvab van La Strada Kiev gaan vrouwen in zee met mensensmokkelaars om te ontkomen aan de grote armoede in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. "De vrouwen zijn op zoek naar een beter leven, een betere economische positie. Een enkeling is op zoek naar een echtgenoot, maar de meerderheid wil gewoon geld verdienen in het buitenland," zegt ze.
Volgens Schvab beloven de mensensmokkelaars van alles aan de vrouwen: werk als babysitter of hulp in de huishouding. Maar zodra ze de grens over zijn, pakken ze hun paspoort af en dwingen hen tot prostitutie.

Schulden
De meeste vrouwen komen vervolgens terecht in een club of een bordeel, meestal in West-Europa. Duitsland was jarenlang het land waar veel gesmokkelde vrouwen terechtkwamen. Een ander populair land is Italië, waar Oekraïense vrouwen zonder visum via Albanië naar toe kunnen. Maar het laatste halfjaar ziet Inna Schvab een verschuiving naar de Balkan: Servië en Macedonië, of Griekenland.

Hulp
In eerste instantie rechtvaardigen bordeeleigenaren die dwangprostitutie met het argument dat er kosten zijn gemaakt die de vrouw moet terugverdienen. Maar zolang zij geen paspoort heeft en dus illegaal is, kan zij geen kant op. Ook niet als de zogenaamde schulden zijn terugverdiend.

La Strada wordt regelmatig gebeld door vrouwen die op die manier vastzitten. Hulpverleners in Oekraïne geven hen telefoonnummers van organisaties in het betreffende land die verder kunnen helpen. Soms nemen die organisaties contact op met Interpol of de politie.

Mensensmokkelaars die in Europa actief zijn, verdienen jaarlijks ongeveer 11 miljard gulden. Dat blijkt volgens het weekblad Der Spiegel uit schattingen van de Duitse inlichtingendienst. De mensensmokkel is grotendeels in handen van de Chinese mafia en de georganiseerde Albanese criminele bendes. Volgens de BND komen de meeste illegalen West-Europa binnen via Rusland, Wit-Rusland en Oekraine. De dienst omschrijft het gebied tussen de hoofdsteden Moskou, Minsk en Kiev als een `zwarte driehoek´ waar zo´n twee miljoen illegalen wachten op transport naar het westen .

La Strada Ukraine
International Labour Organization

Reacties