‘Hulp mag niet lijden onder politieke druk op Noord-Korea’

09-06-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Medewerkers van het Rode Kruis waren deze week in Noord-Korea. Tegenover een Duits persagentschap verklaarden zij dat gebrek aan donaties al ertoe had geleid dat op enkele plaatsen hulpverlening is verminderd.

Volgens de hulpverleningsorganisatie lijden grote aantallen van de 22 miljoen Koreanen aan ondervoeding en gebrek aan schoon (drink)water. Aan de meest eenvoudige medicijnen, zoals bijvoorbeeld pijnstillers, ontbreekt het nagenoeg. Gezondheidscentra werken met verouderde instrumenten en zijn onverwarmd. Malaria en tuberculose komen inmiddels weer in het land voor.

Op dit moment is Noord-Korea volledig aangewezen op hulp van de Wereldgezondheidsorganisatie, Unicef en het Internationale Rode Kruis. Daarom heeft laatstgenoemde woensdag een beroep gedaan op de internationale gemeenschap jaarlijks 9,5 miljoen euro beschikbaar te stellen, onder meer voor slachtoffers van de treinramp eind april.

Bij die treinramp vielen ten minste 161 doden en raakten enkele honderden gewond. Zo’n 275 families leven volgens het Rode Kruis sindsdien in tenten omdat hun huizen bij de explosie werden verwoest.

Nucleaire aspiraties

Rode Kruis-medewerkers grijpen de treinramp aan om de wereldgemeenschap te herinneren aan de structurele noden in het land. Hulp aan Noord-Korea kwam ter discussie te staan toen begin vorig jaar commotie ontstond over de nucleaire aspiraties van Noord-Korea. Het land heeft inmiddels bekend dat het een programma voor de ontwikkeling van plutonium heeft, maar ontkent het bestaan van een uraniumprogramma.

Inmiddels hebben de Verenigde Staten, China, Japan, Rusland en de beide Korea’s al twee onderhandelingsronden gehouden zonder overeenstemming te bereiken. Woensdag werd bekend dat de zes landen eind juni opnieuw om de tafel gaan zitten om de impasse te doorbreken.

De belangrijkste tegenstelling bestaat tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. De VS eisen volledige ontmanteling van alle nucleaire programma’s. Noord-Korea wacht op garanties over hulp, olieleveranties en toezeggingen over veiligheid tegen het licht van spanningen met de zuiderburen.

color=red>

Reacties