Huis van Afgevaardigden stemt voor verlichting sancties tegen Cuba

21-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

De stemming, donderdag in het Amerikaanse Congres, wordt gezien als een eerste stap naar een opheffing van het gehele embargo. Nog altijd zijn commerciële betrekkingen tussen beide landen uit den boze.

Reizen naar Cuba was de laatste jaren is een stuk gemakkelijker. Zo werden individuele contacten tussen onder andere studenten toegestaan. Personele ontmoetingen bevorderen een vreedzame overgang naar een democratisch Cuba, is de redenering.

Met toestemming van de regering bezochten vorig jaar 135.000 Amerikanen het Caribische eiland. Illegaal zouden er 22.000 Amerikanen via derde landen als Mexico en de Bahama’s het eiland hebben bezocht.

Reizen mag dan wel, maar als toerist blijft het verboden de zon op het Caribische eiland op te zoeken. Het is echter de vraag hoe de Amerikaanse regering dat verbod gaat controleren.

Volgens Mark Stanford, Republikeinse afgevaardigde van South-Carolina, zal de opheffing van het reisverbod eerder leiden tot democratische veranderingen in Cuba dan de isolatiepolitiek. ‘Dit is het begin van het einde van een achterhaalde politiek ten opzichte van Cuba. Veertig jaar isolatie heeft niet gewerkt,’ aldus Stanford.

Reacties