Hoog LPF-gehalte in Thaise politiek

16-01-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Sinds begin dit jaar rollen de partijleden van de oudste en belangrijkste oppositiepartij vechtend en kibbelend over de voorpagina's van de Thaise kranten, vergelijkbaar met de interne ruzie van LPF-partijleden het afgelopen najaar in Nederland. Aanleiding hiervoor is de onenigheid over de opvolging van partijleider en voormalig premier Chuan Leekpai in april 2003.

Twee mogelijke kandidaten verdelen de partij. De veteraan Banyat Bantadtan heeft de steun van de oude garde. Zijn tegenstander, de populaire Abhisit Vejjajiva, vindt veel medestanders onder de jeugd.

Net op het moment dat de oppositie een belangrijke rol moet spelen, zijn de democraten gereduceerd tot een partij zonder agenda. Als de Democratische Partij zich niet snel hersteld, zal Thaksin een nieuwe mijlpaal bereiken in zijn politieke carrière. Zonder oppositie kan hij de eerste premier worden die de volledige ambtstermijn van vier jaar vervuld. De laatste 50 jaar kende Thailand 20 premiers, 16 nieuwe grondwetten en 17 militaire coups.

Populistisch beleid

In twee jaar heeft Thaksin enkele verregaande hervormingen doorgevoerd, zoals de verhoging van het aantal ministeries van 14 tot 20 (kosten: 33 miljoen euro) en uitstel van betaling voor boeren met hoge schulden.

Begin januari kondigde de premier nog een plan aan om een miljoen ‘betaalbare huizen’ te bouwen. De hervormingen krijgen veel steun van de Thaise bevolking. Maar waarnemers voorspellen dat Thaksins kwistige en populistische beleid het land duur zal komen te staan.

Kraisak Choonhavan, de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat, denkt dat deze regering zichzelf zal vernietigen, net als alle voorgaande. ‘Het is altijd al zo geweest en de premier heeft geen reden om te denken dat het voor hem anders zal zijn.’

Reacties