Achtergrond

Op een kluitje in een wereldstad

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In 2050 leeft 70 procent van de wereldbevolking in de stad. Hoe overleven mensen in steden die zó immens en vol zijn? Die vraag stelde Martin Roemers zichzelf, waarna hij met zijn camera afreisde naar megasteden met meer dan 10 miljoen inwoners. Ter vergelijking: in Amsterdam wonen 820.000 mensen.

Op zaterdag 4 juni opent Metropolis, de eerste solotentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Martin Roemers bij galerie TORCH in Amsterdam. Zijn werk wordt vertegenwoordigd door galeries in New York, Parijs en Dubai.  Na de opening zal deze tentoonstelling nog te zien zijn tot en met zaterdag 9 juli. 

Martin's fascinatie begon in Mumbai: “Ik zag dat niemand zich wat aantrok van het gebrek aan personal space, de stank en het lawaai. Het chaotische karakter van Mumbai was mijn inspiratie voor de serie Metropolis.”

Roemers is naast India (Mumbai en Calcutta) ook in Bangladesh (Dhaka), Pakistan (Karachi), Indonesië (Jakarta), de Filippijnen (Manilla), China (Beijing, Guangzhou en Shanghai), Egypte (Caïro), Rusland (Moskou) en Turkije (Istanbul) geweest. In de vier onderstaande foto's geeft hij een voorproefje van het leven in de metropolen.

Karachi​​Karachi is het financiële centrum van Pakistan. In de havenstad met 21 miljoen inwoners leven gemiddeld 6000 mensen per vierkante kilometer. Volgens de Economist Intelligence Unit is Karachi een van de slechtste steden ter wereld om in te leven (nummer 135 van 140). Het onderwijs is er redelijk, maar de stad scoort laag op het gebied van veiligheid en is zwaar vervuild.

Jakarta
​Hoeveel inwoners de Indonesische hoofdstad Jakarta precies telt, is onduidelijk. De schattingen lopen op tot meer dan 25 miljoen. Het verkeer in the big durian blijft voorlopig nog een chaos, nu een ambitieus monorailproject van de baan is. Iedereen vecht zich op eigen houtje naar de andere kant van de stad.

Mumbai
Mumbai is met bijna 21 miljoen inwoners de dichtstbevolkte én de rijkste stad van India. Ook wel bekend als Bombay vormt de metropool het hart van de Indiase filmindustrie Bollywood.

IstanbulToeristen en verkopers bij een busstation in de Turkse metropool Istanbul. De stad is met een inwoneraantal van bijna 14 miljoen een stuk groter dan hoofdstad Ankara (4,5 miljoen). Istanbul is het economische en culturele hart van Turkije en is, indien meegerekend als Europese stad, de grootste stad van Europa.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons