Achtergrond

Buurtbewoners halen de Buitenhof in Delft naar buiten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als we de mediaberichten van de afgelopen weken moeten geloven is de Buitenhof in Delft veranderd in een no-go area door overlast en criminaliteit van jongeren. Oneworld dook de wijk in en sprak bewoners die zelf actie ondernemen om hun buurt leefbaar te maken.  

De BuitenhofDe Buitenhof is een typische jaren ’60 / ’70 buurt met veel hoogbouw flats. Zo’n 80 procent van het woonaanbod bestaat uit sociale huurwoningen voor gezinnen. De buurt bestaat uit elf wijken en had in 2013 bijna 14.000 inwoners. Er wonen veel statushouders gezinnen en mensen met een laag gemiddeld inkomen.

De negatieve publiciteit van de afgelopen maanden rondom de Buitenhof in Delft loog er niet om. Overlast en criminaliteit van jongeren in deze buurt zijn al jaren een probleem in Delft. Daarbovenop zijn er het afgelopen jaar twintig jongeren uit de Buitenhof naar Syrië vertrokken. Met de mediastempel ‘Hofleverancier van Syrië’ lijken we met deze Delftse buurt opeens onze eigen Nederlandse Molenbeek te hebben. “Delft is een kleine gemeente met een grootstedelijke problematiek”, vertelde Delftse wethouder De Prez in april aan NRC

Ondanks al deze negatieve publiciteit laten sommige buurtbewoners het er niet bij zitten en hopen de Buitenhof weer positief op de kaart te zetten. Ieder op hun eigen manier. 
 

De knutseltafel op de stoep

Babette woont nu drie jaar in de Buitenhof samen met haar drie kinderen. In het begin was het contrast met haar vorige woonomgeving in Kijkduin groot. “Toen ik hier net kwam wonen zeiden de bewoners elkaar niet eens gedag in de galerij, dumpte iedereen zijn afval waar het uitkwam en kwamen de kinderen amper buiten.” Daar is na Babette’s komst wel verandering in gekomen. Inmiddels lijkt ze de flatconsultent van de Bachsingel te zijn geworden en weten zowel de kinderen als volwassenen haar te vinden voor advies of bemiddeling bij ruzies of andere burenkwesties. 

Voorleesbankje

Babette leest een boekje samen met de kinderen in de flat op de door de Buurt Euro's verkregen voorleesbankjes. Bron: Babette

 

De Buitenhof Buurt Euro’sSinds 2015 bestaat Delft voor Elkaar, een samenwerkingsverband van verschillende zorg-, sport- en welzijnspartijen met daarin zowel professionals als vrijwilligers. Via Delft voor Elkaar kunnen de bewoners van de Buitenhof in aanmerking komen voor subsidie voor leuke initiatieven in de buurt met het Buurt Euro’s project. Een professionele jury bestaande uit professionals in de wijk (wijkagent, wijkverpleegkundige en jongerenwerkers) beoordelen of een burgerinitiatief in aanmerking komt voor financiering. Zo heeft een wijkbewoonster met dit project, naar aanleiding van alle negatieve publiciteit rondom de Buitenhof, afgelopen 3 mei het multiculturele feest: ‘Buitengewoon Buitenhof: daar wil je wonen’ georganiseerd. 

“Op een mooie dag besloot ik met mijn kinderen, een tafel en wat knutselmateriaal  buiten op de stoep te zetten zodat andere kinderen uit de flat konden meespelen en ze elkaar iets beter konden leren kennen.” De knutselmiddagen in de open lucht bleken aan te slaan en daarmee kreeg ook Babette’s enthousiasme voor het organiseren van kinderactiviteiten een boost. Inmiddels heeft zij een reeks aan leuke activiteiten opgezet zoals spelletjes en speelmiddagen, kinderkunst tentoonstellingen en een kerstviering buiten voor de flat. Ook heeft ze vorig jaar met steun van Europa Kindervreugd een aantal kinderen uit de flat 19 dagen op vakantie gestuurd.

Kleruen op de stoep

 

Kleuren aan de knutseltafel. Bron: Babette

Babette’s doel was om de sociale cohesie in de flat te bevorderen en meer mogelijkheden te creëren voor kinderen om veilig buiten te spelen. “Als ik zie hoe alle kinderen elkaar nu ophalen en inmiddels ook met elkaar naar de speeltuin mogen dan denk ik wel mijn doel is bereikt.” Zelf is ze alleen toch nog niet helemaal tevreden en hoopt ook de ouders van de kinderen wat meer te betrekken en nader tot elkaar te brengen. “Basisgedragsnormen, sociale omgangsnormen en tolerantieniveaus zijn hier gewoon heel anders door de cultuurverschillen en verschillende geloofsovertuigingen.” Maar Babette geeft niet op en hoopt met haar nieuwe activiteit voor deze zomer ‘koffie, kletsen en kleuren’ zowel kinderen als ouders naar haar knutseltafel te trekken. “Kleuren is harstikke hip ook voor volwassenen!”

Niks doen en toekijken dat kan ik niet.

Soms mist Babette wel wat support vanuit de gemeente en stichtingen die de afgelopen jaren volgens haar veel minder aanwezig zijn in de wijk. “Het is wel mijn buurt dus ik ben daar verantwoordelijk voor maar ik ben een van de weinigen hier in de flat die dit zo voelt. Soms denk ik: Waar maak ik me zo druk om? Het gaat goed met mij en mijn kinderen en wíj gaan hier weer weg. Maar zo simpel is het niet, veel mensen zitten vast hier. Niks doen en toekijken dat kan ik niet.” 

Dorpsgevoel weer terug in het Rode Dorp

Sinds december afgelopen jaar kent het Rode Dorp in de Buitenhof zijn eigen stichting de Rode Feniks opgericht door de actieve buurtbewoners Herma en Miriam. Samen met 20 vrijwilligers organiseren zij geregeld leuke activiteiten in de multiculturele wijk voor zowel jong als oud. “We willen ouderen en jongeren met elkaar verbinden. Blank of zwart dat maakt niet uit, iedereen gewoon lekker door elkaar”, vertelt Miriam. 

Zelfs de wijkagent doet mee!

Ooit zijn de dames begonnen met het organiseren van kleinschalige koffieochtenden in de flathallen maar tegenwoordig hebben zij hun activiteiten behoorlijk opgeschaald en organiseren sinds dit jaar zelfs heuse buurtfestivals. “Als stichting de Rode Feniks willen we wel dorpsgericht blijven, maar tegelijkertijd ook een beetje naar buiten toe treden en buiten ook een beetje hier naar binnen halen. De buurtfestivals zijn hier een mooi voorbeeld van. Op deze festival komen kinderen en hun ouders uit de hele buurt samen trefballen, hardlopen, touwtrekken en genieten van allerlei lekkernijen. Zelfs de wijkagent doet mee!” Volgens Herma is de sociale cohesie in het Rode Dorp de afgelopen jaren flink vooruit gegaan. “We letten allemaal op elkaar, ook op de kinderen. Er is meer sociale controle dan voorheen. Hier in het Rode Dorp worden jongeren aangesproken op hun gedrag. Dat dorpsgevoel heb ik echt weer een beetje teruggekregen.”

Herma & Miriam

Initiatiefnemers Stichting de Rode Feniks Herma (midden) en Miriam (rechts). Bron: Stichting de Rode Feniks

Vooral in de koudere maanden stuit de stichting met het plannen van activiteiten steeds op hetzelfde probleem; een locatie. Het Rode Dorp heeft namelijk geen eigen buurthuis. “Wij zijn volop bezig met het organiseren van activiteiten maar er is geen centrale plek om iedereen bij elkaar te krijgen. We willen toch wel graag ons eigen buurthuis voor onze jeugd in het Rode Dorp.” De buurthuizen in de Buitenhof zijn al zeker 15 jaar gesloten, alleen buurthuis The Culture is nog een aantal uur per dag open. 

Miriam en Herma zijn niet te spreken over alle negatieve publiciteit rondom de Buitenhof. “Kom hier maar eens kijken hoe het ook kan en wat wij hier allemaal doen!” Zelf heeft Miriam een zoon van 18 jaar die ook gezien wordt als één van de hangjongeren die overlast zou veroorzaken in de buurt. Zij ziet het probleem vooral in het feit dat de jongeren wegens een gebrek aan buurthuizen niet echt een plek hebben om naar toe te gaan. Wel denkt Miriam dat de jongeren zelf ook eens hun verhaal moeten doen. “Ik zeg ook wel eens tegen mijn zoon en zijn vrienden: willen jullie nu ook eens voor jezelf opkomen en jullie kant van het verhaal vertellen aan de media en de gemeente. Niet alleen maar hangen en klagen dat er niets voor jullie wordt gedaan. Nu is jullie kans, het staat al in de kranten.”

Verbinden met tuinieren

In datzelfde Rode Dorp zijn er dit jaar grootse plannen voor het aanleggen van een voedseltuin gebaseerd op permacultuur. Afgelopen 18 mei was de aftrap en is de aannemer gestart met het voorbereiden van bijna 3500 m2 grond. De gemeente Delft subsidieert een groot deel van dit project en met de Buurt Euro’s van Delft voor Elkaar wordt de aanplanting bekostigd. De vier Delftse initiatiefnemers William, Ilse, Basten en Adriaan zijn oud schoolvrienden en werken gezamenlijk als vrijwilligers aan de opbouw van het voedseltuin project. Zij hopen hiermee niet alleen een gezondere leefstijl te stimuleren maar ook om de buurtbewoners in het Rode Dorp nader tot elkaar te brengen. 

Permacultuur

4 juni wordt de voedseltuin in het Rode Dorp officieel geopend. Bron: Flickr/Leefschool

 

PermacultuurPermacultuur staat voor permanente agricultuur. Het  gaat bij permacultuur om het observeren van de ecosystemen in de natuur en deze vervolgens proberen na te bootsen voor kleine zelfstandige landbouw. Op deze wijze wordt er een geïntrigeerd systeem ontwikkeld dat in verschillende menselijke behoeften voorziet zoals voedsel, energie en gemeenschap. De grond voor een permacultuur tuin wordt voorbewerkt en zo beheerd dat je er na een aantal jaar weinig onderhoud meer aan hebt.

William vertelt dat er in de Buitenhof de laatste jaren maar weinig is gebeurd qua duurzame activiteiten en initiatieven. “In deze buurt wonen veel minimagezinnen, mensen in de schuldsanering of met een uitkering, die zijn er gewoon heel erg mee geholpen als er zo’n project wordt opgezet.” De opbrengst van de tuin is voor de hele buurt bedoeld en buurtbewoners worden ook aangemoedigd om te komen helpen in de tuin als vrijwilliger. “Al vanaf het moment dat de grond klaar is kunnen de buurtbewoners aan de slag. Je trekt er natuurlijk nog niet direct groenten uit maar je bent wel al bezig met de activiteiten”, vertelt Adriaan. De initiatiefnemers hebben ook het plan evenementen te organiseren in en rondom de tuin. Zo willen zij rondleidingen en cursussen over permacultuur gaan organiseren voor bijvoorbeeld basisscholen of andere geïnteresseerden. 

Met de voedseltuin gaan we echt samen met de buurt iets opbouwen.

Delft kent al een soortgelijke proeftuin waar buurtbewoners voor een bedrag van
250, – euro per jaar groenten en fruit kunnen plukken. Ilse vertelt dat ze voor hun project in een minimawijk juist hebben gekozen om volgens de principes van permacultuur te werk te gaan omdat veel bewoners dat geld er niet voor hebben. “Omdat we het zo laagdrempelig mogelijk houden is het voor iedereen heel makkelijk toegankelijk. Het is ook bewezen dat lekker buiten bezig zijn goed is voor je mentale staat, mensen worden er vrolijker van. Met de voedseltuin gaan we echt samen met de buurt iets opbouwen.” Aanstaande 4 juni is de officiële opening van de voedseltuin waarbij een informatieve presentatie gegeven zal worden voor de bewoners van het Rode Dorp.   

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons