Hongerend Zimbabwe opent deuren voor transgene maïs uit VS

05-08-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

In juni had Harare nog 10.000 ton transgene maïs uit de Verenigde Staten afgewezen, officieel uit bezorgdheid om de volksgezondheid. Belangrijker nog zijn de handelsbetrekkingen met de Europese Unie, die bijzonder afkerig staat tegenover genetisch gemanipuleerd voedsel. Zimbabwe vreest dat de uitvoer van rundvlees naar de Unie zal teruglopen wanneer de dieren genetisch gemanipuleerd veevoer krijgen voorgeschoteld.

Door de huidige humanitaire crisis staat de regering nu met de rug tegen de muur. Volgens de Verenigde Naties heeft Zimbabwe 285 miljoen dollar nodig om de ergste voedselschaarste in vijftig jaar te boven te komen. "Dit is een klassiek dilemma waarbij enerzijds voor miljoenen mensen de hongerdood dreigt en anderzijds de handelsbetrekkingen met de belangrijkste partner, Europa, op het spel staan" aldus een functionaris van de South African Development Community (SADC).

Een vertegenwoordiger van het Plant Genetic Resource Centre van de SADC in Lusaka vindt dat er voldoende aanwijzingen zijn om genetisch gemanipuleerd voedsel om gezondheidsredenen te blijven verbieden. "In de Verenigde Staten zijn allergieën gerapporteerd die in verband worden gebracht met genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Onze grootste vrees is dat mensen het zaad toch zelf gaan planten. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de inheemse soorten in de verdrukking komen en we afhankelijk worden van het westen voor genetisch gemanipuleerde zaadsoorten en bijhorende chemicaliën".

Sommige hoogtechnologische graansoorten zijn steriel, wat betekent dat het zaaigraan elk jaar opnieuw moet worden aangekocht bij de leverancier. Wanneer Afrika massaal overschakelt op genetisch gemanipuleerde soorten, komt dat volgens tegenstanders van gentech voedsel neer op een moderne vorm van voedselslavernij.

Reacties