Honger in Zuid-Afrika door stijgende voedselprijzen

05-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

In februari steeg de prijs van een brood met 17 procent en in april wordt een nieuwe stijging verwacht. Door de droogte is er een tekort aan tarwe, waardoor de internationale waarde van de rand (de Zuid-Afrikaanse munt) sterk gedaald is.

Tarwe wordt vrij verhandeld in Zuid-Afrika en boeren kunnen het op de internationale markt verkopen voor dollars. Dat betekent dat Zuid-Afrikanen internationale prijzen moeten betalen voor goederen die in hun eigen land geproduceerd worden. Een wit brood kost momenteel ongeveer 36 eurocent.

Bovenop de prijsstijgingen komt de toename van de werkloosheid met 3,1 procent. ‘Miljoenen mensen zinken weg in armoede, honger en criminaliteit als gevolg van de werkloosheid’, zegt de vakbondskoepel Cosatu. Volgens Cosatu zijn nu al 7,69 miljoen Zuid-Afrikanen werkloos.

Groenten en fruit

De Zuid-Afrikaanse minister van Sociale Ontwikkeling Zola Skweyiya lanceerde deze week een nieuwe voedselveiligheids- en gezondheidscampagne. ‘De inspanningen van de overheid om iedereen van voldoende voedsel te voorzien, worden sterk ondermijnd door de hoge prijzen en de stijgende werkloosheid,’ aldus de minister.

Via het voedselplan probeert de overheid mensen ervan te overtuigen zelf groenten en fruit te kweken en eventueel te verkopen. ‘Ze hoeven daarvoor geen groot stuk land te hebben; een kleine stukje land om te bewerken kan al interessant zijn,’ aldus minister Skweyiya.

Gemeenschappen kunnen een beroep doen op ambtenaren om hen te helpen hun producten te verkopen. Skweyiya weet echter wel dat alleen gemeenschapstuintjes het ondervoedingsprobleem niet gaan oplossen.

De overheid moet zorgen voor de verbetering van sociale programma's zoals de pensioenen. Ook moeten basisvoorzieningen als water, elektriciteit en ziekenhuizen toegankelijk zijn. ‘Er is geen magisch recept dat ondervoeding uit de wereld helpt’, aldus de minister. ‘En dus moeten we met allerlei initiatieven de verschillende aspecten van ondervoeding aanpakken’.

Unicef-programma voor bestrijding van ondervoeding
Uitgebreide informatie over ondervoeding

Reacties