Honger teistert zuiden van Afrika

22-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/ANP

Grote oorzaak zijn de tegenvallende oogsten, die dit jaar soms een kwart lager uitvielen dan normaal. Dat is volgens de FAO vooral te wijten aan de slechte weersomstandigheden en aan het feit dat er minder is gezaaid.

Voorraden veevoer en maïs raken momenteel op, terwijl de marktprijzen in de laatste maand zozeer zijn gestegen dat de meeste mensen geen voedsel meer kunnen betalen.

Een priester in Malawi zegt dat er dagelijks in zijn gemeente ongeveer zeven mensen begraven worden als gevolg van de hongersnood. Een aantal priesters in het land heeft de regering dan ook gevraagd de noodtoestand uit te roepen. Bovendien willen ze dat de regering subsidies verstrekt op geïmporteerde maïs, maar de overheid vindt dat te duur.

Waarschuwingen
In Zimbabwe waarschuwde de grootste oppositiepartij dat er een voedseltekort dreigde, maar de regering wuifde dat weg. Er zou voldoende voedsel zijn, stelde de regering van Mugabe de mensen gerust.

Mozambique dringt aan op noodhulp voor zeker 170.000 hongerige mensen. Begin 2000 kreeg het land de zwaarste overstromingen in haar geschiedenis te verduren. 700 Mensen kwamen daarbij om.


De toekomstverwachtingen voor het zuiden van Afrika zijn evenmin rooskleurig. Er dreigen nieuwe voedseltekorten voor de 14 landen van de Southern African Development Community (SADC).

?De voedselvoorziening in de landen van SADC is de laatste jaren verslechterd, omdat landbouwopbrengsten (1,5 procent groei per jaar) geen gelijke tred houden met bevolkingsgroei (3 procent per jaar), zegt Mugbara.

FAO

Reacties