‘Honderden Indianen gedood door experimenten antropologen’

27-09-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Yanomami-chief blokkeert de snelweg tijdens confrontaties met de Braziliaanse militaire politie (foto: EPA)

De antropologen werkten samen met de geneticus James Neel. Zij zouden niet hebben ingegrepen toen een mazelen-epidemie onder de indianen uit de hand liep. Honderden Yanomami overleefden de ziekte niet. Volgens auteur Tierney zou Neel zijn collega’s opdracht hebben gegeven geen medische hulp te verlenen aan de indianen, maar louter te observeren en de feiten te beschrijven.

De experimenten moesten Neel’s eugenetische theorie ondersteunen. Eugenese is de wetenschap die factoren onderzoekt die erfelijke eigenschappen van het menselijke ras kunnen verbeteren. Volgens de Amerikaanse antropoloog Terry Turner van de Cornell Universiteit wilde Neel de eugenetisch theorieën van de Nazi-wetenschapper Joseph Mengele testen.

Omstreden is ook dat de experimenten zouden zijn gefinancierd door de Amerikaanse Atoomenergie Commissie. Deze commissie wilde ontdekken wat er zou gebeuren als grote aantallen mensen door een kernoorlog zouden worden uitgeroeid.

Een van de betrokken antropologen was Napoleon Chagnon, die destijds werkte aan zijn boek Yanomamo: the fierce people. Dit boek, gepubliceerd in 1968, is nog altijd een standaardwerk in de antropolgie. Chagnon beschreef de Yanomami als uiterste aggressieve wezens die voortdurend uit waren op conflict en oorlog.

Volgens Tierney zou Chagnon zelf de indianenstammen regelmatig hebben aangezet tot onderlinge conflicten. 'Iedereen moet weten dat hij een grote leugenaar is,’ schreef Yanomami-woordvoeder Cesar Timanaxië in een brief aan Chagnon.

De Yanomami zijn de grootste, geïsoleerd levende stam op het Amerikaanse continent. Er leven nog zo’n 23.000 Yanomami. In de jungle van Venezuela en Brazilië leven zij in dorpen van zo’n 400 inwoners.

Nog altijd hebben de indianen te kampen met hoge sterftecijfers als gevolg van ziekten die goudzoekers introduceerden bij de invasie van hun land aan het einde van de jaren 80. Veel Yanomami zijn ook vermoord in conflicten met goudzoekers.

Reacties