Hiv-test verplicht voor huwelijk

20-12-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het is nog niet duidelijk wat de deelregering wil doen met de informatie die uit de tests komt. De minister van gezondheid, Konijeti Rosaiah, zegt dat hij door het testen het aantal aids-besmettingen terug wil dringen en het stigma dat op de ziekte ligt, wil doorbreken. Rosaiah zal het wetsvoorstel naar verwachting in maart voorleggen voor goedkeuring, schrijft de Scotsman. 

Dit plan komt tijdens een campagne waarin de bestuurders van de deelstaat publiekelijk hiv-tests ondergaan om op die manier de bespreekbaarheid van het virus te vergroten. De resultaten van die tests zullen niet bekend gemaakt worden.

Voorlichting

Unaids, de aids-organisatie van de VN, keurt deze aanpak af. Testen alleen zou niet genoeg zijn. De Indiase regering zou beter investeren in voorlichting van jonge, ongehuwde mensen. Volgens Unaids zet dat meer zoden aan de dijk.

In India zijn het gebrek aan kennis over aids en het stigma het grootste probleem, zeggen activisten. Ze vrezen dat het stigma niet doorbroken zal worden door de verplichte tests. Ze zijn ook bang dat er een zwarte markt zal ontstaan voor valse hiv-certificaten. Zo kan een verkeerd beeld ontstaan over het aantal hiv-bestmettingen.

Reacties